Srbi nastavljaju mirne proteste, Hetemi i dalje u zgradi Opštine Leposavić

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 13:37

Srbi nastavljaju mirne proteste, Hetemi i dalje u zgradi Opštine Leposavić

Žitelji severa Kosova nastavljaju mirne proteste ispred opštinskih zgrada.

Oni su odlučni da ne odustanu od svojih zahteva da se povuku kosovski specijalci i nelegitimni albanski gradonačelnice, kao i da se oslobode Srbi koji su prethodnih nedelja uhapšeni uz primenu prekomerne i nepotrebne sile.

Okupljanja ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku ušla su u 33. dan, a kako javljaju reporteri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo onlajna, situacije je mirna, ali i puna neizvesnosti i strepnje u vezi sa tim šta će se dalje dešavati, s obzirom na to da, kako navode, nema naznaka da će kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatiti zahteve međunarodne zajednice za deeskalaciju situacije.

Građani Leposavića i danas su ispred opštinske zgrade, u kojoj je i dalje novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi, koji je na izborima 23. aprila, koje su Srbi bojkotovali, izabran sa samo 100 glasova. On se u ovom objektu nalazi od 29. maja, kada su i započeli mirni protesti Srba.

Prisutni su i pripadnici Kosovske policije, a ispred opštinske zgrade su vojnici mađarskog Kfora.

I ispred Opštine Zvečan nastavljeni su protesti, gde su u prvom redu radnici ove lokalne samouprave koji traže da policija izađe iz zgrade i da se vrate na svoja radna mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.