Srbi na Vidovdanskom skupu: Ovako se više ne može

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 17:40

Srbi na Vidovdanskom skupu: Ovako se više ne može

U severnom delu Kosovske Mitrovice danas je održan veliki Vidovdanski skup Srba sa severa Kosova.

Nekoliko stotina okupljenih nose transparente "Oslobodite nam uhapšenu braću", "Nema povlačenja, nema predaje", "Nećemo u Kurtijeve lance", "Srbija je naša mati Kosovo vam neće dati", "Dosta čekanja, hoćemo Zajednicu srpskih opština" i druge.

Okupljenima se obratila sestra uhapšenog Dušana Obrenovića, Selma Muratović koja je rekla da je prošlo skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesec dana kako je on uhapšen i kako svake noći čeka da se on vrati.

Kako je rekla on je odveden jer je mirno sedeo na protestu, zato što je bio uz svoje sugrađane i zato što se nije složio sa "silom i nepravdom".

"Moj brat nije kriminalac, on je pošten momak koji je svaku koru hleba s mukom zaradio. On nikoga nije ni povredio ni uvredio, a njega su brutalno pretukli. Zašto? Pitam Evropu – zašto su ga mučili? Da li on ima ljudska prava? Da li je on ljudsko biće za vas? Suze vas sestre mole, vratite mi mog Dušana. Vratite nam uhapšene sugrađane, vratite nam našu braću", rekla je ona i zahvalila se prisutnima što su došli da pruže podršku i Dušanu i svim uhapšenima.

Prisutnima se obratila i dekanica Prištinskog Ekonomskog fakulteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Tanja Vujović koja je rekla da se njen "žalosni krik i vapaj može čuti sve do neba".

"I dok su nam uvodili takse, branili vakcine i lekove, uskraćivali pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima, ukidali srpske lične karte i registarske tablice, upadali blindiranim vozilima u dvorišta i vrtića, mislili smo da su to ovako se više ne može vremena. A onda je za nas nastupilo još strašnije vreme. Vreme neviđenog terora i stradanja našeg naroda. Pripadnici tzv. kosovske policije ROSU iz dana u dan sve brutalnije demonstriraju silu i seju strah. Prebijaju nam decu i pucaju u njih. Pretresaju nas na svakom koraku. Zabranjuju ulaz srpskim kamionima sa robom iz Srbije, zaposeli su nam opštinske zgrade i onemogućili rad opštinskih organa. Ali ono što je najstrašnije i što najviše boli to su neosnovana hapšenja naše braće i prijatelja naših očeva i sinova, naših domaćina, patrona, naših zaštitnika, čuvara svojih porodica, svog ognjišta i svoje zemlje“, rekla je Vujović.

Vujović je poručila da će, ukoliko se ovako nastavi „polovina Srba na Kosmetu biti uhapšena, a druga polovina proterana", rekla je ona.

Bivši predsednik opštine Zvečan, Dragiša Milović podsetio je okupljene Srbe da su se danas okupili na trgu braće Milić, heroja koji su dali svoje živote za slobodu.

"Okupili smo se uoči jednog od najvećih srpskih praznika, Vidovdana, gde su naši junaci takođe dali svoje živote na svetoj srpskoj zemlji. Okupili smo se da još jednom, po ko zna koji put pokažemo svetu i Evropi kako u teškim uslovima živi srpski narod. Mesec dana kako su jednostranim i nasilnim potezima Prištine policajci sa dugim cevima i oklopnim vozilima zauzeli zgrade lokalnih samouprava. Mesec dana kako građani pokušavaju da se vrate na svoja radna mesta. Mesec dana kako pokušavaju da ostvare svoja zakonska prava u svojim opštinama. Mesec dana kako se hapsi i vrši tortura nad našim sugrađanima. Već mesec dana uz prisustvo Euleksa, Evropske Unije, Kfora, ambasadora Kvinte koji su nemi I slepi nad ovim terorom koji sprovodi Priština. Želimo da se ova kriza reši mirnim putem. Tri policajca koja su puštena je znak da Srbija želi mirnim putem da reši krizu", kazao je Milojević.

On je nakon svog obraćanja okupljenima pročitao "Vidovdansku deklaraciju", dok su se istovremeno Srbi koji žive južno od Ibra na "Vidovdanskom skupu" okupili u Gračanici. Veliki Vidovdanski skup održan je i u Gračanici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.