Srbi na Kosovu su kao taoci u getu

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 13:26

"Srbi na Kosovu su kao taoci u getu"

Albanski lideri u Prištini nisu zainteresovani za bilo šta drugo osim da Srbija prizna kosovsku nezavisnost, rekao je Živadin Jovanović.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović pozvao je da se hitno oslobode svi neopravdano uhapšeni Srbi, da se povuku specijalne jedinice i zatvore njihove baze u područjima u kojima žive Srbi, da odu nelegitimno postavljeni gradonačelnici i da se formira Zajednica srpskih opština onako kako je bilo dogovoreno i potpisano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Briselu 2013. godine.

"Iako je pokrajina još pod mandatom Ujedinjenih nacija, albansko rukovodstvo uz podršku svojih zapadnih promotera jednostavno zanemaruje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i sve do sada potpisane sporazume, neprestano provocira Srbe, krši njihova osnovna ljudska prava kao što su lična bezbednost, sloboda kretanja, privatna imovina, da pomenem samo neke. Oko 130.000 Srba u pokrajini tretiraju se kao taoci po getima, dok se još ne dozvoljava da se ostalih 250.000 proteranih Srba vrate svojim kućama i imanjima", naveo je Jovanović u intervjuu za jedan italijanski portal.

Dodaje da, nažalost, zapadne zemlje i to pre svega SAD, Velika Britanija i Nemačka, uporno ignorišu ovu uznemirujuću stvarnost.

"Očigledno da nisu spremne da preduzmu nikakve konkretne mere kojima bi naterale albansko rukovodstvo da se pridržava slova Rezolucije 1244 SB UN i briselskih sporazuma niti da poštuje osnovna ljudska prava kad se tiču Srba. Njihova politika duplih standarda sada se pojavljuje u vidu kažnjavanja Srbije preko treće strane zbog toga što ne priznaje jednostranu i nezakonitu secesiju Kosova i Metohije, zato što ostaje vojno neutralna i zato što ne uvodi sankcije Rusiji", kaže Jovanović.

Naglasio je da je da su Srbija i Srbi opredeljeni za mir, za mirno rešenje zasnovano na univerzalnim načelima međunarodnog prava i Rezoluciji 1244 SB UN.

"Niko ne bi trebalo da od Srbije očekuje da prizna otkidanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Izuzetno je opasno to što iste one strane koje su sprovele agresiju 1999. godine i nametnule priznanje kriminalne secesije 2008. godine, sada nastoje da primoraju Srbiju da sve to legalizuje, te time retroaktivno njihova zlodela presvuče u nešto tobože moralno i miroljubivo a bez ekspanzionističkih i hegemonističkih namera", kaže Jovanović.

Rekao je da, ko god da stoji iza njih, provokacije Prištine moraju prestati, ljudska prava Srba moraju da se poštuju, kao i potpisani briselski sporazumi shodno svom izvornom tekstu i da dijalog o normalizaciji mora da se nastavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.