Srbi na Kosovu i Metohiji: Pretrpeli smo i gore, pa smo opstali

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na Kosovu i Metohiji: Pretrpeli smo i gore, pa smo opstali

Srbi na severu i jugu Kosova i Metohije dodatno su danas zabrinuti za bezbednost zbog današnje rasprave u Prištini o formiranju vojske Kosove.

Formiranje vojske Kosova doživljavaju, kako su rekli Tanjugu, kao pretnju napada na Srbe, pokušaja Albanaca da preotmu sever i zaokruže državnost.

Stojan Stanojković iz Štrpca kaže da je mnogo zabrinut, jer, pita - "čemu, inače, vojska i protiv koga vojska"?

"Sigurno će je formirati, a cilj je da zaokruže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoju državnost. Ja ostajem u Štrpcu. Mi na jugu ćemo sigurno biti više ugroženi, pošto Mitrovica ima 'zaleđe' Srbije, a mi ga, nažalost, nemamo", kaže Sanojković.

Kako će biti, kaže, samo Bog zna, ali, ističe, do sada su sve izdržali, "a i ovo će da prođe".

Mlađi čovek iz severne Mitrovice takođe je rekao da je zbrinut, toliko da se nada da Albanci neće formirati vojsku, pošto je to velika pretnja za Srbe na KiM:

"Vojska bi najverovatnije ugrožavala Srbe na KiM. Imam dvoje dece i zabrinut sam za porodicu".

Slavica Kostić, takođe iz severnog dela grada, kaže da je zabrinuta i da strahuje od napada na Srbe ukoliko bude formirana vojska.

Stariji Mitrovčanin je rekao da će Albanci verovatno danas usvojiti zakon u kosovskoj skupštini za formiranje vojske, kao i da "sve što rade, rade pod patronatom zapadnih zemalja, Engleske i SAD".

"To odavno znamo, Kfor nas ovde uopšte ne čuva, mi smo se i protiv Kfora borili i sačuvali severni deo Mitrovice. Pretrpeli smo i gore, pa smo opstali, nadam se da ćemo opstati i da neće biti iseljavanja".

Kaže, takođe, da Albanci formiraju vojsku uz podršku NATO, zato što su toj alijansi potrebni vojnici.

"Albanci će da budu 'topovsko meso' na strani gde će NATO da ratuje, a ne za ovde. Sve što radi, NATO radi u svoju korist, a ne za interes Albanaca. Sa druge strane, možda će da pokušavaju da izazovu preotimanje (severa), ali će malo teže da uspeju", dodao je on.

Ranije je najavljeno da će studenti danas u severnoj Mitrovici održati miran protest u 12.30 sati.

Inače, na mostu koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice stacionirano je više vozila Kfora.

Na ulazu u južni deo grada parkirana su četiri oklopna vozila i jedan kamion i džip, a reč je o austrijskom kontingentu Kfora, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Na mostu je prisutna i kosovska policija (KPS).
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbi na KiM: Pretrpeli smo i gore, pa smo opstali, Simić: Sve oči uprte u Vučića i NAŠU VOJSKU

Izvor: Blic, 14.Dec.2018

Srbi na severu i jugu Kosova i Metohije dodatno su danas zabrinuti za bezbednost zbog današnje rasprave u Prištini o formiranju vojske Kosove.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.