Srbi na KOSOVU ovako DOČEKUJU SVETOG ILIJU - Ovom MOLITVOM započnite dan sutra

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2023, 16:46

Srbi na KOSOVU ovako DOČEKUJU SVETOG ILIJU - Ovom MOLITVOM započnite dan sutra

Sutra je veliki praznik!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra proslavljaju veliki praznik, Svetog Iliju Gromovnika.

Sve o običajima na ovaj veliki praznik pročitajte ovde, a možda vam je manje poznato da Srbi sa Kosova, nedelju dana pre Svetog Ilije, praznjuju praznik Zavetina.

Obeležava se tako što svaka kuća prima goste iz drugih sela i gradova, kao za krsnu slavu, ali se ovaj praznik uvek praznuje u toku leta.

Razlika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je u tome što se na ovaj dan ne nosi žito u crkvu i ne pali se slavska sveća, ali se svi ostali običaji gotovo podudaraju sa proslavom krsne slave.

Na ovaj dan meštani se zavetuju nekom svetitelju i od njega očekuju zaštitu. Na ovaj dan važi apsolutna zabrana rada za sve koji meštane sela.

Dan sutra započnite molitvom Svetom Iliji Gromovniku, pomolite se na sledeći način:

"O prehvalni i predivni proroče Božiji Ilija, koji si zasijao na zemlji životom ravnoangelskim, vatrenom revnošću prema Gospodu Bogu Svedržitelju, znamenjima i preslavnim čudima, zatim po uzvišenoj Božijoj milosti prema tebi nadprirodno uznesen telom na nebo na ognjenim kolima, udostojivši se govoriti sa Spasiteljem sveta preobraženom na Tavoru, i sada stalno prebivaš u raju i stojiš pred prestolom Nebeskog Cara.

Usliši nas grešne i nekorisne koji sada stojimo pred tvojom svetom ikonom i usrdno pribegavamo tvome zastupništvu.

Moli za nas čovekoljupca Boga da nam daruje duh pokajanja i oproštaj naših grehova i svojom svesilnom blagodaću da nam pomogne da ostavimo put."
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.