Srbi izlaze iz Vlade ako ne bude ZSO

Izvor: B92, 14.Okt.2020, 10:00

Srbi izlaze iz Vlade ako ne bude ZSO

Beograd -- Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće sve institucije u pokrajini ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni obavezu o formiranju ZSO.

Ovaj dogovor postignut je u utorak na sastanku kosovskih Srba sa direktorom Vladine Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i njegovim prethodnikom na ovom mestu Markom Đurićem, pišu "Novosti".

To je i snažan odgovor na poslednje pretnje koje stižu iz Prištine, a koje je poslao premijer privremenih institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Avdulah Hoti i to samo nekoliko sati uoči sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom - da više nikakvih razgovora o ZSO nema.

Petković je posle sastanka ocenio da je pred Lajčakom težak posao, jer Priština jasno stavlja do znanja da ne želi da ispuni dogovoreno i da joj ne treba kompromis sa Beogradom.

"Ni posle 2.727 dana od preuzimanja obaveza iz Briselskog sporazuma nije uspostavljena Zajednica srpskih opština, a Ustavni sud Kosova u međuvremenu je poništio 22 od 23 principa Zajednice i od nje ostavio 'ljušturu', koja je manje od nevladine organizacije. Tako niko ne može da se ponaša sa Srbijom i srpskim narodom. Svako ignorisanje obaveze da se ustanovi ZSO, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biće tretirano kao otvoreni napad na stečena prava srpskog naroda", kazao je on.

"A ako sve ono što se dogovorimo, treba posle da bude poništeno u Prištini, time su kosovski Albanci 'pljunuli' na samu EU, koja je odgovorna za sprovođenje sporazuma.

I dosadašnji direktor Kancelarije za KiM rekao je da nema sumnje da su pred Beogradom teška vremena kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, a naročito zato što Priština pokušava na sve načine da uništi dijalog i izbegne osnivanje ZSO.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.