Sporazum- problemi i zamke

Izvor: B92, 22.Maj.2013, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sporazum- problemi i zamke"

Beograd -- Dok traju pregovori premijera Srbije i Kosova, javnost ni u Beogradu ni u Prištini ne očekuje velike pomake za kratko vreme. Jedan od problema: promena zakona.

U Beogradu je povodom toga organizovan okrugli sto "Briselski sporazum - problemi, zamke i efekti".

Predsednik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ocenio je danas da bi opštine Zubin potok i Zvečan "mogle da budu raspuštene koliko sutra", ali da smatra da bi raspuštanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo pogrešan potez.

"Formalno, oni mogu da ih raspuste sutra. To bi bio pogrešan potez, naša vlada mora da bude strpljivija, mora da bude u dnevnoj komunikaciji sa nama. Ove opštine niko nije pominjao 1999. godine, već samo Mitrovicu", kazao je Ivanović na okruglom stolu koji je organizovao Tanjug.

Po njegovom mišljenju, sever je sada dobio konture regiona i sa jasnim političkim stavovima. Ivanović je istakao i da je pogrešno da se samo predsednik vlade i njen potpredsednik bave Kosovom, jer bi to morala da radi cela vlada.

Kad je reč o primeni briselskog sporazuma, Ivanović je kazao da je on skeptik po pitanju da će nešto biti sprovedeno brzo. On misli da će premijer Srbije Ivica Dačić nastojati da napravi "simboličan pomak" u implementaciji. "Oni radnici MUP koji su stanovnici severa će verovatno dobiti raspored u susednim opštinama u Srbiji i mislim da će tražiti isti takav pomak sa druge strane", rekao je Ivanović.

Politički analitičar Dušan Janjić ukazao je da "uvek ima neka kvaka" i da "problem nisu samo Srbi nego i Albanci, ali i Priština i Beograd, i EU i SAD". Po njemu, ukoliko se Dačić i Tači ne dogovore, "neće biti mira na severu Kosova", pa je "ovo trenutak da se pregovara o tranzicionim mehanizmima".

Analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi istakao je da "guranje ispod tepiha problema nije dobro", a da se zvanična Priština nije bavila na pravi način Srbima. On je rekao da institucije koje nazivaju paralelnim postoje i na jugu, ali su izraženije na severu zbog strukture stanovništa.

Šeholi kaže i da Albanci strepe da Zajednica srpskih opština može doneti i nešto drugo i "neke veće apetite koji mogu biti i koji bi ustrojili drugačije ustavni poredak Kosova".

Takođe, Šeholi smatra da bi trebalo menjati Ustav Kosova, ako se želi primeniti sporazum, što je - kako je kazao - slično onome što treba da uradi i Beograd.

On je podsetio i da je Tači dobio podršku u paralmentu, ali i podvukao da mu je stavljeno do znanja da ne sme da ide dalje od onoga što je parafirano u Briselu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.