Specijalci upali u Severnu Mitrovicu

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 09:21

Specijalci upali u Severnu Mitrovicu

Bošnjačka mahala, etnički mešovito naselje u Severnoj Mitrovici, bila je noćas prepuna pripadnika kosovskih specijalnih jedinica.

Sve se odigralo Samo nekoliko sati posle najnovijeg poziva iz Evropske unije da "dve strane učine nove napore na deeskalaciji stanja na severu KiM" i odluke Srbije da oslobodi trojicu kosovskih specijalaca uhapšenih na teritoriji centralne Srbije pre dve nedelje.

Očevici su javili da je glavna ulica kroz Bošnjačku mahalu, od raskrsnice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod istočnog mosta pa do glavnog mosta bila oko ponoći puna specijalaca koji su zaustavljali i pretresali vozače i vozila, preneo je Raša tudej Balkan.

Kosovskih specijalaca bilo je noćas i na drugim tačkama oko Severne Mitrovice i na putevima na severu Kosova i Metohije na kojima se redovno pojavljuju i obavljaju kontrole mesecima unazad.

Stanje na administrativnim prelazima noćas i jutros je nepromenjeno.

Iako je Srbija juče oslobodila kosovske specijalce posle čijeg su hapšenja privremene institucije u Prištini usmenom naredbom zabranile prolaz kamionima sa srpskim tablicama preko administrativnih prelaza, ta odluka je i dalje na snazi.

Kamioni i šleperi sa srpskim registarskim oznakama natovareni robom proizvedenom u Srbiji i dalje ne mogu preko Jarinja, Brnjaka, Merdara, Končulja. Na parkinzima od Kraljeva prema Raški, Jarinju i Brnjaku, ispred prelaza na Merdaru i dalje stoje stotine šlepera, a prevoznici trpe ogromnu štetu.

Jedina reakcija Aljbina Kurtija na odluku Srbije da uhapšenim specijalcima ukine pritvor i dozvoli im da se vrate na "Kosovo" juče je bila slavodobitna konstatacija kako se raduje što su policajci vraćeni svojim porodicama, ali, da Srbija mora da trpi konsekvence zbog njihovog "kidnapovanja".

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku i danas će biti nastavljeni protesti Srba zbog nasilnog upada specijalaca u zgrade SO u ova tri grada na severu KiM, 26. maja ove godine. Srbi danima protestuju i zbog hapšenja osmorice njihovih sunarodnika.

Zbog, kako je rečeno, krize na severu Kosmeta i rizika po bezbednost, ove godine neće biti tradicionalnog okupljanja Srba za Vidovdan na Gazimestanu. Skup će umesto na Gazimestanu biti održan u porti manastira Gračanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.