Španija odlučna: Nećemo priznati nezavisno Kosovo

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 16:13

Španija odlučna: Nećemo priznati nezavisno Kosovo

Naučni savetnik u Institutu za evropske studije Slobodan Zečević rekao je da Španija vidi tzv. Kosovo kao "pretnju" po sopstvene interese.

On je naveo u tom kontekstu ima veoma korektan stav prema Beogradu, u smislu nepriznavanja kosovske nezavisnosti, i ostaće pri tome, prenosi Juronjuz Srbija.

Zečević je naveo da Španija slučaj Kosova vidi kao opasan presedan koji im apsolutno ne odgovara, posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imajući u vidu težnje Katalonije za otcepljenjem.

"Španija je vrlo čvrsta u politici nepriznavanja Kosova, čak je prethodna vlada bila još čvršća i postavljala posebne uslove kada je reč u učestvovanju Kosova na nekim sastancima. Ali, globalna politika EU ide u prilog Kosovu jer najveće države podržavaju nezavisnost Kosova, što je naš najveći problem. Španija tu ne blokira neke strateške odluke EU. Recimo, Ohridski dokument nisu blokirali, a prilično je kontroverzan kada je reč o Kosovu, u smislu da se na jedan posredan način govori o tome da je Kosovo nezavisna država koja učestvuje u međunarodnim odnosima. Malo je dvosmislen taj njihov stav - oni ne priznaju nezavisnost Kosova, ali ne blokiraju te strateške odluke EU u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine", rekao je Zečević.

Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina nedavno je poručio da ta zemlja podržava napore visokog predstavnika EU Đuezepe Borelja i emisara za dijalog Miroslava Lajčaka da reše situaciju na severu Kosova, kao i da će stav zvaničnog Madrida kada je reč o nepriznavanju Kosova ostati nepromenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.