Šolc je zatražio

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 12:54

Šolc je zatražio

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se što pre primeni dogovor iz Ohrida i smire napetosti na severu Kosova i Metohije.

On je istakao da su Francuska, Nemačka, Italija i SAD intenzivno uključene u proces deeskalacije situacije.

Šolc je na konferenciji za novinare u Berlinu sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim ukazao na važnost održavanja izbora na severu KiM i primenu dela sporazuma o Zajednici srpskih opština.

On je dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se nada da će Beograd i Priština primeniti Ohridski sporazum, prenosi Dojče vele na albanskom.

Šolc je, na pitanje da li su sankcije pravi način da se strane primoraju na deeskalaciju situacije, rekao da predloženi sporazum, koji su ispregovarale dve strane, predstavlja dogovor za regulisanje odnosa i da on mora odmah da bude primenjen.

"To podrazumeva niz dogovora i oni moraju sada da se primene. Sa naše tačke gledišta, važno je da svi doprinesu smanjenju napetosti, da se što je pre moguće održe izbori u srpskim opštinama na Kosovu, da na njima bude visoka izlaznost i da izabrani ne budu samo formalno izabrani, već aktivni i legitimni gradonačelnici opština, da se primeni deo sporazuma o Zajednici srpskih opština. To mora sada da bude uradjeno", poručio je Šolc.

Šolc je rekao da se ulažu napori kako bi svi to shvatili, uključujući Evropsku uniju. "To se odnosi na Francusku, Nemačku, Italiju i SAD, koje su veoma intenzivno uključene u ovaj proces", rekao je Šolc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.