Izvor: Danas, 02.Sep.2015, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snovi i košmari

Pomno najavljivani televizijski duel Vučić - Rama, u formatu NVO panela snimljenog u Beču, nije ispunio očekivanja u pogledu verbalnih ekcesa učesnika. Samo po sebi to je znak srpsko-albanskog detanta, posebno ako se prisetimo reakcije premijera Vučića kada mu je Rama u novembru u Beogradu pomenuo na pres-konferenciji "nezavisno Kosovo".

Neizbežan je bio osvrt i na ono što je prethodilo Raminom dolasku u Srbiji - na incident sa dronom i zastavom Velike Albanije na >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << fudbalskoj utakmici u Beogradu. "Zamalo smo pošli u rat zbog jedne fudbalske utakmice, a sada razgovaramo o stvarima koje pre godinu dana nismo mogli ni da zamislimo", istakao je Rama. A Vučić je najavio mogućnost da u Tirani gleda revanš meč 8. oktobra. Iako su odnosi Beograda i Tirane na momente delovali idilično, ipak je između redova poslata jedna jaka poruka. Istakavši da će možda izgovoriti jeretičku misao, Vučić je izrazio mišljenje da najveći problem Balkana nisu odnosi Srbije i Albanije, već Bosna i Hercegovina. "Mislim da će to biti najveći problem i tome se ne radujem. Mi imamo odlične odnose sa BiH, volimo Republiku Srpsku, plašim se, ali mislim da sam u pravu, da će to biti najveći problem", izjavio je Vučić. Na šta nas to u stvari premijer Srbije priprema, pošto mora biti da se za TV duel pažljivo pripremio. Uostalom, i ponovio je ono što je već mnogo puta rekao da je albanski san o ujedinjenju, o kome je Rama govorio u kontekstu članstva u EU, upravo to - san. Dakle, da li to znači da se ishod jugoslovenskih ratova ne smatra konačnim?

Uostalom, javnost za sada nije obaveštena šta se tačno zbilo sa Vučićevom namerom da u Beču predloži zajednički spomen-dan za sve žrtve jugoslovenskih ratova. U zaključke je ušlo da Beograd, Tirana, Skoplje, Sarajevo, Podgorica i Priština neće kočiti jedni druge u evrointegraciji zbog međusobnih sporova, a otvoriće i kancelarije za saradnju mladih. Hoće li ono što je bečki skup promovisao - svojevrstan Maršalov plan za Zapadni Balkan kroz milijarde evra investicija u gradnju pruga i puteva - biti dovoljan da predupredi moguću krizu vezanu za uređenje BiH?

Ili je možda pravo pitanje zašto premijer Srbije predviđa da neće. Da li da bi istakao svoju ulogu u odnosu na Dodika, ili je odgovor, što bi rekli u kabinetu predsednika Srbije, "dublja priča".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.