Sneg stvara nevolje izbeglima

Izvor: RTS, 18.Feb.2012, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg stvara nevolje izbeglima

Hladno vreme i sneg stvorili su velike nevolje i izbeglim i raseljenim licima. Male barake u kolektivnom centru u Krnjači, opstajale su pod snegom, ali sa otopljavanjem, tavanice su prokisle i voda je prodrla u svaku prostoriju.

Snežno nevreme donelo je nevolje i izbeglim i raseljenim licima u kolektivnim centrima. U Komesarijatu za izbeglice kažu da je grejanje u kolektivnom smeštaju dobro i da hrane ima dovoljno.

Kolektivni centar u Krnjači nadomak Beograda jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je od četrdesetak takvih centra u Srbiji. Ovde su izbelice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i raseljeni sa Kosova i Metohije.

Male barake, njihov za sada jedini dom, do sada su opstajale pod snegom, ali sa otopljavanjem prokisle su tavanice i voda je prodrla u svaku prostoriju.

"Dugo sam ovde od 2003. godine, nikad nije bilo ovako, bilo je snega, ledenica ali nikad nije bilo kao ove godine. Voda curi, počelo je pre tri dana", kaže izbeglica iz Benkovca Arsen Zečević.

To potvrđuje i Nenad Zečević, izbeglica iz istog mesta, koji kaže da u sobi kaplje kao sa česme.

Slobodan Uzelac, izbeglica sa Korduna čisti sneg na krovu kako bi se sprečilo dalje prokišnjavanje.

U 12 baraka zajedničku sudbinu deli 320 ljudi. Prostora je malo pa ovakve situacije, same po sebi teške, izgledaju još teže. Na sreću radijatori su topli.

Budimir Maslar iz Peći kaže da je grejanje odlično, nekada ga, ipak, isključe, verovatno zbog nedostatka nafte.

U Komesarijatu za izbeglice kažu da su energenti za grejanje smeštaja obezbeđeni na vreme i da zato nema poteškoća.

"Raseljena lica u kolektivnim centrima su u toplom i sa obezbeđenom hranom. Srbija preko Komesarijata brine o njima i kada je plus 30 i kada je minus 30, a 144 naša poverenika imaju stalan kontakt sa izbeglima.", kaže pomoćnik komesara za prihvat i zbrinjavanje Ivan Gerginov.

Kolektivni smeštaj je utočište za 3.478 izbeglih i raseljenih Srba.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.