Slučaj Trepča: Arbitraža, bezakonje i konsultacije

Izvor: N1 televizija, 09.Okt.2016, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Trepča: Arbitraža, "bezakonje" i konsultacije

Zbog Trepče, danas je bila gužva u kabinetu premijera. Sastanci sa najvišim zvaničnicima, ambasadorima, ali i ministarkom Anom Brnabić. Marko Đurić najavljuje arbitražu, a predstavnici Srba privremeno se povlače iz Kosovskih institucija.

Trepča ponovo u fokusu. Zbog zakona kojim taj rudarsko metalurški kombinat postaje akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu Vlade Kosova, Marko Đurić najavljuje arbitražu. Ocenjuje da se radi o pokušaju otimanja Trepče i golom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bezakonju.

"Naša poruka je jasna, mi ne priznajemo odluke o konfiskaciji. Preduzimamo pravne i političke mere da to sprečimo. Sigurno ćemo pomoći Fondu za razvoj Srbije koji je većinski akcionar Trepče da pokrene arbitražni postupak", kaže direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Zbog zakona o Trepči, poslanici Srpske liste zamrzli su rad u Skupštini Kosova, a  u toku dana isto su uradili i predstavnici Srba u Vladi – odluku Parlamenta u Prištini smatraju pokušajem destabilizacije Kosova.

"Ni u kom slučaju nećemo nijednoj istituciji dati alibi da obesprave srpski narod koji živi na KiM i tako pokuša da srpski narod destabilizuje i kreiraju nepovoljnu situaciju koja šalje jasnu poruku da srpski narod na KiM nije dobrodošao", kaže Slavko Simić, predsednik Srpske liste.

"Nikad nećemo priznati da smo priznali Kosovo"

Iz Brisela su u međuvremenu poručili da se ne dešava ništa što nije ispregovarano i potpisano, a glavni urednik dnevnika Danas dodaje da su domaći političari do skora tvrdili da nikada neće priznati Kosovo, a da sada imaju novu parolu - nikad nećemo priznati da smo priznali Kosovo.

“Kako mi pobeđujemo, vlast na Kosovu biva jača. Problem naših političara je da ubede narod da smo mi i dalje tamo, da imamo neki suverenitet i da je to naše, a mi to sve više gubimo. To je nelogično”, kaže Draža Petrović.

Skupština Kosova usvojila je 7. oktobra Zakon o Trepči, kojim taj rudarsko-metalurški kombinat postaje akcionarsko društvo, a u kome Vlada Kosova ima 80 odsto akcija, a radnici i drugi akcionari 20. Zakon je izglasan uprkos protivljenju predstavnika Srbija, koji su naveli da se ne radi o ekonomskom, već politički motivisanom zakonu.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog Trepče gužva u kabinetu premijera

Izvor: N1 televizija, 09.Okt.2016

Zbog Trepče, danas je bila gužva u kabinetu premijera. Sastanci sa najvišim zvaničnicima, ambasadorima, ali i ministarkom Anom Brnabić. Marko Đurić najavljuje arbitražu, a predstavnici Srba privremeno se povlače iz Kosovskih institucija...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.