Izvor: Radio 021, 05.Maj.2019, 07:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija i Severna Makedonija najviše profitirale od uvođenja taksi Srbiji

Kosovska rampa za robu iz centralne Srbije, koja srpskoj privredi pravi štetu veću od 500 miliona evra, napravila je dobar posao susednim, ali i najrazvijenijim ekonomijama sveta, prenosi "Blic".

Istraživanje "Blica" pokazuje da je, prema najnovijim podacima, južna pokrajina u februaru ove godine povećala uvoz za 13,4 odsto odnosno za 27 miliona evra u odnosu na februar 2018. godine.

Praktično, nabavke je najviše povećala iz Slovenije koja je, u odnosu na pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << godinu dana, firmama u južnoj pokrajini prodala robe za 9,3 miliona više, navodi list.

Na drugom mestu je Severna Makedonija koja je u februaru na KiM plasirala sedam miliona evra robe više nego u istom periodu lane. Slede Albanija i Turska, odakle je južna pokrajina povećala nabavke za po oko šest miliona evra.

Interesantno je, piše Blic, da peto i šesto mesto dele Nemačka i Kina. One su uvoz u južnu pokrajinu povećale za ukupno oko pet miliona evra. Znatno povećanje od oko 1,5 miliona evra zabeležila je i Hrvatska, a rast od oko 400.000 evra imale su i firme iz Crne Gore.

Sa druge strane, kupovina robe iz centralne Srbije istovremeno je smanjena za 98,4 odsto. Praktično, u februaru prošle godine firme iz centralne Srbije su u južnu pokrajinu prodale robe za 30,1 miliona evra, a godinu dana posle za minimalnih pola miliona evra, naveo je list.

Autor: Tanjug, Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

KOSOVSKA RAMPA Otkrivamo čije firme profitiraju zbog taksi, SLOVENIJA na prvom mestu, jedna zemlja pravo IZNENAĐENJE

Izvor: Blic, 05.Maj.2019

Kosovska rampa za robu iz centralne Srbije koja srpskoj privredi donosi štetu veću od 500 miliona evra godišnje napravila je dobar posao susednim, ali i najrazvijenijim ekonomijama sveta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.