Slovačka traži kosovskog narko-bosa

Izvor: RTS, 12.Nov.2012, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka traži kosovskog narko-bosa

Slovačka traži da Kosovo izruči Bakija Sadikija, osuđenog na 22 godine zatvora, zbog šverca 120 kilograma heroina.

Slovačka je preduzela zvaničke korake kod EULEJKS-a da joj Kosovo izruči narko-bosa Bakija Sadikija, inače slovačkog državljanina, koji je osuđen zbog šverca droge.

Njega je slovački sud osudio u odsustvu na 22 godine zatvora zbog šverca 120 kilograma heroina, a za tamošnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << medije slovi za šefa albansko-kosovske mafije.

Sadiki, inače zvanično ugostitelj, iz Slovačke je pobegao neposredno pre pokušaja hapšenja 2010. godine, a potom su istražni organi saznali da je od maja iste godine utočište našao na Kosovu.

Ministarstvo pravde Slovačke je još tada poslalo zahtev za izručenje, ali Srbiji, uz obrazloženje da ne priznaje Kosovo, a tek naredna vlada desnice i centra, na čelu sa premijerom Ivetom Radočovom, pomoć je tražila od EULEKS-a.

Sadiki je, međutim, nestao, a uhapšen je tek u jednoj većoj operaciji EULEKS-a i Interpola prošlog meseca. 

"Čim zahtev stigne, predaćemo ga EULEKS-u, a on dalje vlastima u Prištini", rekao je danas agenciji TASR šef slovačke Kancelarije za vezu u Prištini Henrik Markuš.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak potvrdio je da je neformalno sa partnerima na Kosovu već razgovarao o tome da se Sadiki izruči na izdržvanje kazne u Slovačkoj.

"Imamo takvo obećanje sa kosovske stane", potvrdio je danas ministar Lajčak.

Sadiki i dvojica slovačkih saučesnika su, po dokazima optužbe koje je 13. juna 2011. godine uvažio sud, tokom 2007. i 2008. godine iz Turske prošvercovali "Balkanskom trasom" u Slovačku najmanje šest pošiljki od po 20 kilograma heroina, u kutijama jeftine sportske obuće. 

Obojica saučesnika su priznala krivicu, a njihovo svedočenje je prestavljalo okosnicu optužbe protiv Sadikija.

Policija je jednog od osuđenih saučesnika uhapsila septembra 2008. godine, dok je prodavao heroin ispred jednog tržnog centra u gradu Popradu, na Tatrama. 

Policija je tada zaplenila 11,4 kilograma heroina, čija je vrednost procenjena na 5,14 miliona evra. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.