Slovačka: Najava priznanja Kosova

Izvor: B92, 15.Apr.2013, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka: Najava priznanja Kosova

Beograd -- Pozicija Slovačke je da ćemo priznati Kosovo kada Beograd i Priština potpišu sporazum o normalizaciji odnosa, kaže bivša slovačka premijerka Iveta Radičova.

Ona je dodala da će Slovačka nastaviti da snažno podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU.

"Stav prethodne vlade, koju sam vodila do 2012, bio je da nećemo priznati Kosovo kao znak podrške Srbiji, jer želimo da se nađe rešenje prihvatljivo za obe strane. Iako ne mogu da govorim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ime ove vlade, verujem da, jednom kada se ti odnosi normalizuju, nema razloga da Slovačka ne podrži Srbiju i Kosovo kao dve nezavisne države", rekla je Radičova, koja je sada profesor na Oksfordu.

Na pitanje da li bi odustajanje od pregovora sa Prištinom vodilo u političku izolaciju Srbije, Radičova je za "Blic" rekla da ne veruje da će Srbija na bilo koji način biti izolovana, ali je izvesno da bi proces pregovora sa EU bio duži i manje intenzivan.

"U tom smislu, smatram da odbijanje sporazuma ne bi bila dobra odluka", rekla je bivša slovačka premijerka.

Prema njenim rečima, direktnih ekonomskih posledica ne bi bilo, osim što bi Srbija mogla da izgubi priliku da koristi prednosti integracija.

"To je posebno bitno u periodu krize, kad je državama komplikovanije da se same nose sa zajedničkim rizicima i problemima", rekla je Radičova.

Ona je istakla da je aktuelni šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak puno uradio za ovaj region i da je sprema da pomogne Srbiji kad otpočnu pregovori sa EU.

"Da bi smo tu pomoć mogli da pružimo, potrebno je da se dođe do rešenja u pregovorima sa Prištinom, jer od toga zavisi početak pregovora sa EU", rekla je bivša premijerka Slovačke.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SLOVAČKA: Priznaćemo Kosovo nakon dogovora

Izvor: Telegraf.rs, 15.Apr.2013

Smatram da odbijanje sporazuma ne bi bila dobra odluka, kaže bivša slovačka premijerka Iveta Radičova

Nastavak na Telegraf.rs...

Radičova: Slovačka će priznatio Kosovo nakon dogovora

Izvor: Press, 15.Apr.2013

Stav prethodne vlade, koju sam vodila do 2012. godine, bio je da nećemo priznati Kosovo kao znak podrške Srbiji, jer želimo da se nađe rešenje prihvatljivo za obe strane. Iako ne mogu da govorim u ime ove vlade, verujem da, jednom kada se ti odnosi normalizuju, nema razloga da Slovačka ne podrži...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.