Slika sa simbolom OVK ne može u Beograd

Izvor: Mondo, 30.Maj.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slika sa simbolom OVK ne može u Beograd

Grupa umetnika sa Kosova krenula u Beograd na festival "Mirdita, Dobar dan", a kosovski zvaničnici tvrde da ih policija "maltretira" na administrativnoj granici sa Srbijom. Oduzeta slika sa simbolom OVK.

Foto: MONDO/Predrag Vujić ilustracija

Tradicionalni festival "Mirdita, Dobar dan" koji se održava u Beogradu, po običaju, "počeo" je i pre nego što je otvoren.

Pojedine političke partije, među kojima Srpska radikalna stranka, Demokratska sranka >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbije i Dveri, najavile su protest zbog održavanja ovog festivala na kojem se susreću srpski i albanski umetnici i tražili su da on bude zabranjen.

Festival nije zabranjen, ali su te partije najavile (i održale) proteste ispred beogradskog Doma omladine.

U međuvremenu, kosovski zvaničnici i mediji tvrde da je grupa umetnika sa Kosova, koja je krenula u Beograd na festival, "maltretirana" na administrativnoj granici sa Srbijom.

Na snimcima prištinskih medija vidi se kako policajci detaljni kontrolišu umetnike i njihov prtljag, ali nema maltretiranja.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj optužio je srpske policajce da ne dozvoljavaju da se u Srbiju unesu slike na kojima su zastave Kosova i Albanije, i druge koje treba da budu deo tradicionalnog festivala, ocenjujući to kao "sramno".

Hodžaj je na Twitter nalogu zatražio od Vlade Srbije da obustavi "zlostavljanje građana Kosova" i najavio mere reciprociteta.

"Sramne slike na granici sa Srbijom gde tamošnje vlasti maltretiraju kosovske umetnike koji putuju za Beograd. Pozivamo vlasti u Srbiji da obustave ovakva dela inače će uslediti mere reciprociteta. Kako možemo da govorimo o normalizaciji (odnosa) kada Srbija blokira umetnike da učestvuju na izložbama", napisao je Hodžaj na ovoj društvenoj mreži.

Prištinski mediji su objavili fotografije i snimke na kojima se vidi kako pripadnici policije Srbije detaljno kontrolišu autobus u kojem se nalaze umetnici sa Kosova.

Isti izvori navode da nije dozvoljeno da u okviru izložbe u Srbiju uđu slike na kojima se vide zastave Kosova i Albanije i jedna "umetnička slika na kojoj je natpis OVK (Oslobodilačka vojska Kosova)".

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Televiziji N1 je rečeno da su umetnici sa Kosova su pušteni da uđu u Srbiju, ali im je, odlukom ministra Nebojše Stefanovića, bilo zabranjeno da unesu materijale i slike koje imaju obeležja Oslobodilačke vojske Kosova.

U MUP navode da je reč o terorističkoj organizaciji čija su obeležja zabranjena u Srbiji.

Snimke i fotografije sa granice pogledajte OVDE

Festival "Mirdita, dobar dan!", koji će predstaviti savremenu kulturnu scenu Prištine u Beogradu, počinje večeras projekcijom filma "Brak" (Martesa) u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Ovogodišnje peto izdanje festivala inspirisano je Bekimom Fehmijuom albanskim, kosovskim, beogradskim, jugoslovenskim i svetskim glumcem, koji je simbol zajedničke prošlosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.