Slepa ulica za Olivera

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2018, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slepa ulica za Olivera

Oliver Ivanović dobio je ulicu u Kosovskoj Mitrovici, ali odlukom te opštine, ime najpoznatijeg političkog lidera sa severa KiM neće nositi ni glavni trg, niti ulica u kojoj živeo, ni ona u kojoj je radio i politički delovao. Njegovim imenom zvaće se mala ulica u Bošnjačkoj mahali, neosvetljenom delu grada u kome su srušene kuće i neasvaltiran put, i kojom retko Mitrovčani prolaze peške.

Ivanovićevi saborci, članovi GI Srbija, demokratija, pravda, kao i porodica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ogorčeni su ovakvom odlukom, jer su odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica, u suštini, još jednom odbacili inicijativu, sa 1.700 potpisa građana, da ulica Sutjeska, u kojoj je ubijen, ponese njegovo ime. Odluku su izglasali samo odbornici Srpske liste.

- Da li ima božje pravde da ostave mrtvog čoveka na miru? Da ne može da dobije, kako dolikuje, ulicu u svom gradu? Umesto da se po njemu zove ulica u kojoj je nastradao, gde mu je kancelarija, njegovim imenom će se zvati ulica sa zapaljenim kućama, puna smeća. Ili mi nismo normalni koji se bunimo ili oni koji su takvu odluku doneli? Sada nas ne bi iznenadilo da odluče i da ploču koja se nalazi ispred Oliverove kancelarije, a pored koje svakodnevno građani zastanu, zapale sveću i odaju počast, ne odluče da pomere i prebace je u deo grada kojim niko ne prolazi - kaže za "Vesti" Ksenija Božović, potpredsednica GI SDP.

Na dan donošanja odluke o nazivu ulice, ona i Marko Jakšić, takođe odbornik GI SDP u SO Mitrovica Sever, pokušali su da još jednom ubede predstavnike Srpske liste i SNS-a na Kosovu da uvaže zahtev građana i porodice.

Jakšić je podsetio da je čak četiri puta predložio da se ulica Sutjeska preimenuje u ulicu Olivera Ivanovića, i da je taj predlog stariji, ali su njihovi apeli i molbe preglasani.

- Kako je poštovan dok je bio živ, tako se ophode i danas kad je likvidiran i uklonjen iz sfere političkog uticaja i delovanja. Ostalo je ime, ali na njihovu žalost jako ime i ono dalje smeta. Odbijena je inicijativa tolikog broja građana da se Oliverovim imenom nazove ulica Sutjeska. Nedugo, eto nove inicijative, sada već prihvatljive, ali da se njegovim imenom nazove ulica Nemanjina u Bošnjačkoj mahali. Pa prosudite sami o dobrim namerama predlagača. Odluka je doneta i sigurno će služiti nekome na čast. Porodici Oliverovoj neće - poručio je Oliverov brat, Miroslav Ivanović.

Na ovakvu odluku SO Mitrovica Sever reagovali su brojni Oliverovi sugrađani, negodujući i na društvenim mrežama.

- Loš pokušaj da se zataška ubistvo čoveka koji je, hteli da priznate ili ne, ipak zadužio ovaj grad. Možda će se mnogi moji sugrađani složiti sa ovom odlukom, ali za mene je vrlo sramna i rekla bih vrlo neprijatan šamar i porodici Olivera Ivanovića - poručila je na svom blogu Mitrovčanka Radmila Subotić.

- Tvorci ideje da se prenebregne činjenica da su porodica, preko 1.700 građana odbornici SDP-Oliver Ivanović na prethodnih pet skupština zahtevali da SO preimenuje ulicu Sutjeska, ulicu u kojoj je i Oliver Ivanović nažalost stradao, u ulicu koja bi nosila njegovo ime, već da se preimenuje nevažna ulica u Bošnjačkoj (Nemanjina) nisu imali u vidu da je sve prolazno i da ništa nije večno, pa ni vreme njihove moći, bili oni gradonačelnici, poslanici i "glavni" pravni savetnici. Na svu sreću njih će pamtiti onoliko koliko traje lanjski sneg - poručio je Marko Jakšić, odbornik GI SDP.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.