Skupština tzv. Kosova protiv referenduma u srpskim sredinama; Srpska lista: Ovo je farsa

Izvor: B92, 15.Jan.2022, 17:57

Skupština tzv. Kosova protiv referenduma u srpskim sredinama; Srpska lista: "Ovo je farsa"

Priština -- Poslanici skupštine privremenih institucija u Prištini usvojili su nacrt rezolucije protiv referenduma o promenama Ustava Srbije u srpskim sredinama na KiM.

Za rezoluciju je na vanrednoj sednici parlamenta glasalo 76 poslanika, protiv i uzdržanih nije bilo.

Nacrt rezolucije, koji je predložio Aljbin Kurti, prethodno je harmonizovan sa ostalim strankama u skupštini, ali bez velikih izmena u sadržaju.

Kurti je pročitao sadržaj predloga rezolucije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojom se u prvoj tački navodi da Skupština apeluje na vladu da preduzme sve mere da spreči narušavanje "integriteta i suvereniteta".

Šef poslaničke grupe Srpske liste Igor Simić je rekao, pred usvajanje rezolucije, da je to odluka protiv interesa i prava srpskog naroda. Posle njegovog izlaganja, poslanici Srpske liste napustili su sednicu Skupštine.

Poslanici Srpske liste napustili su danas vanrednu sednicu kosovske skupštine, na kojoj se raspravlja o nacrtu rezolucije protiv održavanja referenduma na KiM.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je pre toga, na sednici skupštine u Prištini, kazao da tema koja je na današnjem redu već ima svoj epilog, jer "očigledno da je odluka već doneta" i da je sednica samo farsa.

"Danas će se doneti akt kojim se uskraćuju osnovna ljudska i demokratska prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Zabranom da se Srbi izjašnjavaju na referendumu u nedelju ova Vlada će nastaviti seriju antisrpskih poteza", istakao je Simić, prenosi Kosovo onlajn.

Simić je, tokom izlaganja, podsetio na nedavne događaje kao što je upad specijalaca na severu Kosova, pokretanje neosnovanih sudskih procesa protiv Srba, napomenuo je i upad u prostorije Opštine Gračanica, kao i u srpske kuće u Štrpcu, gde su specijalne jedinice policije držale pod blokadom hiljadu ljudi te opštine, onemogućavajući im da normalno žive.

"Krunu vaših nedela je želja, da u srcu Evrope u 21. veku, Srbima oduzmete pravo da se izjasne na referendumu", kazao je Simić.

"Još jednom, sa ovog mesta u svoje lično ime, u ime Srpske liste i celokupnog srpskog naroda pozivam vas da promenite svoje odluku i omogućite izjašnjavanje na referendumu u skladu sa do sada primenjenim principima u prethodnim godinama, ovo je poziv na razum, poziv na odgovornost i poziv da zarad tvrdoglave antisrpske kampanje počnete da poštujete naš narod i njegova osnovna ljudska prava", kazao je Simić.

Poručio je da će, zbog svega navedeno poslanici Srpske liste napustiti nastavak sednice.

"Ne želimo da svojim prisustvom dajemo legitimitet nelegitimnoj, nedemokratskoj i antisrpskoj odluci", naglasio je SImić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.