Skupština Srbije usvojila rezoluciju o Kosovu

Izvor: Southeast European Times, 15.Jan.2013, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije usvojila rezoluciju o Kosovu

Beograd želi široku autonomiju za srpske opštine na severu Kosova.

15/01/2013

Biljana Pekušić i Linda Karadaku za Southeast European Times iz Beograda i Prištine – 15.1.2013.

U Skupštini Srbije je ubedljivom većinom podržana autonomija za Srbe unutar granica Kosova, što je značajan korak u priznavanju integriteta te otcepljene autonomije četiri godine nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Glasanjem u skupštini održanim >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u nedelju (13. januara) potvrđeno je da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali da je okrenuta ka integrisanju Beograda u evropske institucije i EU.

„Ovakvim formulacijama Srbija poručuje da želi da trguje u pregovorima sa Prištinom, da će zbog evropskih integracija pristati na ko zna kakve uslove“, kaže za SETimespotpredsednik Skupštine zajednica opština na Kosovu I Metohiji i poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) u srpskom parlamentu Marko Jakšić.

Rezoluciju su podržale Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Tomislava Nikolića i glavna opoziciona stranka Demokratska stranka (DS), koja je otišla sa vlasti na poslednjim parlamentarnim izborima. Ključna tačka bilo je ukidanje formulacije kojom bi se Beogradu omogućilo da prevremeno okonča pregovore i izbriše svaki napredak.

„Želeli smo da se uverimo da u toj Platformi ne piše da će Srbija prekinuti dijalog sa Prištinom, kao što je pisalo u prvoj verziji dokumenta“, rekao je potpredsednik DS i bivši šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu Borislav Stefanović za SETimes.

Bivša zamenica ministra spoljnih poslova Aleksandra Joksimović smatra da je Nikolić popustio pred argumentima premijera Ivice Dačića, ali i pred mišljenjem međunarodne zajednice.

„Nikolić je pristao i na to da se izbaci stav da 'ništa nije dogovoreno dok se ne dogovori sve', što govori da Beograd pokušava da bude kooperativniji“, dodaje Joksimović. Taj dokument naglašava spremnost Srbije da „napravi dodatne ustupke i prevaziđe trenutno stanje odnosa između srpskog i albanskog naroda, ali i da neće biti ustupaka koji bi mogli da ugroze državne i nacionalne interese“.

Dok su neki nacionalistički zakonodavci kritikovali platformu, Dačić ju je podržao.

„Ako Srbija nastavi da drži glavu u pesku, neće imati o čemu da pregovara“, rekao je on novinarima. „Ljudima su potrebni rezultati i odgovornost, a ne politika časnih neuspeha i izgubljenih bitaka.“

Nikolić je takođe govorio u korist dokumenta i demokratskog procesa. „Nismo ostvarili potpuni konsenzus, ali jasno je da postoji volja da se pomogne u pronalaženju rešenja ovog problema“, rekao je on.

Međutim, u Prištini je platforma primljena sa skepticizmom. Ministar inostranih poslova  Enver Hodžaj rekao je da je srpska platforma nerealna i da je korak „u vrlo pogrešnom trenutku, koji nije neophodan“.

„To nije bilo kakav okvir za bilo šta“, rekao je on zaSETimes. „Po našem mišljenju, to je zapravo beskoristan dokument. Istovremeno, to je zapravo dokument kojim se promoviše podela Kosova. Sudbina tog dokumenta biće kao sudbina memoranduma ili platformi koje je Srbija napravila u vezi sa Kosovom u poslednjih 100 godina.“
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.