Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jul.2020, 19:06

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o jedinstvu u odbrani vrednosti naroda Kosova

Skupština Kosova usvojila je danas rezoluciju o političkom i građanskom jedinstvu u odbrani vrednosti naroda Kosova koji je predložila poslanica Alijanse novo Kosovo Mirljinda Sopi.

U rezoluciji se ističe da je Kosovo žrtva agresora Srbije i da se mora brzo rešiti pitanje nestalih.

Skupština podseća međunarodnu zajednicu na njen 20-godišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << napor da se ostvari pravda nad postupcima srpske države na Kosovu i ponavlja poziv na postizanje pune pravde.

Rečeno je da Skupština poštuje Specijalizovana veća i zahteva da njihov rad bude zasnovan na poštovanju kosovskih zakona i da bude nepristrasan.

Skupština je rezolucijom izrazila zabrinutost zbog mogućih proceduralnih kršenja pri objavljivanju optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.

"Skupština Kosova smatra potrebnim političko jedinstvo da se zaštiti oslobodilački rat OVK i naroda Kosova, naglašavajući činjenicu da se Kosovo i danas suočava sa Srbijom. Ovo političko i građansko jedinstvo, koje ima za cilj uspostavljanje pravde u skladu sa ustavnim poretkom Kosova, potvrđuje posvećenost i saradnju i neprestano prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom i NATO-om, kao i posvećenost dobrosusedstvu", rečeno je u usvojenoj rezoluciji.

Skupština je pre toga odbila da prihvati dva predloga predsednice kosovskog parlamenta Vjose Osmani koja je prvobitno zatražila da Skupština glasa o nacrtu rezolucije za smenu zamenika premijera Gorana Rakića.

Ona je takođe zatražila da se u Skupštini glasa o zakonu o pandemiji.

Predlog za smenom Rakića je doveo do verbalnog sukoba između poslanika Srpske liste Igora Simića i predsednice Skupštine.

Simić je optužio Osmani da je na funkciju predsednika Skupštine došla zahvaljujući i glasovima SL.

"Pre svega, želim da vas podsetim kada na ovaj oštar način napadate poslanike Srpske liste. Došli ste na to mesto našim tadašnjim glasovima. Ali tada politika Srpske liste za vas nije bila problem. Pozivam vas da pronađete video izjavu Rakića", rekao je Simić.

Osmani je rekla da nikada nikoga nije presretala po hodnicima da bi glasali za nju.

"Izjava koju sam pročitala i koju ste izdali na srpskom i engleskom jeziku glasi: Podržite predsednika Vučića ... Kada ste glasali za mene, ako ste mislili da podržavate svakoga ko se pridružio Vučiću u političkim i diplomatskim bitkama, grešili ste. Glasali ste za uspostavljanje institucija", kazala je Osmani.

Skupština je konstatovala prestanak postojanja poslaničke grupe Socijaldemokratske inicijative i Alijanse novo Kosovo pošto je poslanik Hadži Šalja napustio tu stranku i prošao u Alijansu za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, čime je broj poslanika te grupe pao na pet, što je nedovoljno za formiranje poslaničke grupe.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.