Skupština Kosova usvojila nacrt zakona o Trepči

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2016, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Kosova usvojila nacrt zakona o Trepči

Skupština Kosova usvojila je večeras, u prvom čitanju, sa 82 glasova za i 12 uzdržanih, Nacrt zakona o Trepči.

Novi zakon, pored 80 odsto vlasništva vlade u Prištini nad Trepčom, i formiranja novih radnih jedinica, od kojih bi ona na Severu bila "Rudnik sa flotacijom Leposavić-Kopaonik", predviđa i ulazak vlade u moguća partnerstva sa privatnim sektorom.

Zakonu su se protivili poslanici Srpske liste, ali i Samoopredeljenja, koji su izneli najviše kritika na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << račun zakona, navodeći da neće glasati za usvajanje, jer, kako ističu, on zapravo utire put za prodaju ovog kombinata, javio je portal Kos sev.

Nacrt zakona o Trepči, odlukom većine glasova poslanika, bio je i jedina tačka dnevnog reda zasedanja.

O zakonu je pred poslanicima govorio kosovski premijer Isa Mustafa, koji je istakao da je Trepča "vlasništvo Kosova".

On je izneo detalje o tome kako bi Trepča trebalo da bude organizovana, potvrdivši ranije navode srpskih predstavnika da će Trepča Sever biti - ugašena.

Poslovne jedinice Trepče, prema ovom zakonu, bile bi Trepča flotacija - Stari Trg, Rudarstvo sa flotacijom Kišnica i Novo Brdo i rudnik sa flotacijom Kopaonik - Leposavić.

"Zakon ostavlja mogućnost, nakon studije izvodljivosti, za osnivanje i otvaranje drugih poslovnih jedinica Trepče, kao što su metalurgija olova i cinka, hemijska industrija, kao i druge, za koje se procenjuje da imaju ekonomsku rentabilnost i da otvaraju mogućnosti za optimalno povlačenje privatnog kapitala, bilo kroz partnerstvo, direktne investicije, zajednička ulaganja ili prodaju akcija", rekao je Mustafa.

On je dodao da će Trepča u skladu sa ovim zakonom biti organizovana kao akcionarsko društvo, u kojem će glavni akcionar biti vlada sa 80 odsto akcija, dok će 20 odsto akcija biti vlasništvo zaposlenih u Trepci.

Usvajanju zakona su se, sa druge strane, protivili poslanici Srpske, navodeći da neće glasati za ovaj zakon.

"Celokupna srpska zajednica koja živi na Kosovu, kao i mi, parlamentarni predstavnici Srpske liste, duboko smo uvereni da će predloženi Nacrt zakona o Trepči, u čijoj izradi nije učestvovao ekspertski tim srpske zajednice, ugroziti u velikoj meri egzistencijalni opstanak radnika Trepče i time praktično ugroziti većinski srpsko stanovništvo koje živi u opštinama gde se nalaze najveća nalazišta rude i minerala, prateća infrastruktura, brojni objekti od javnog interesa i stambene jedinice koje su građene na zemljištu ovog ogromnog ekonomskog giganta", naveo je predsednik liste Srpske Slavko Simić.

On je dodao i da se samo pristupom koji bi uključivao dogovor sa srpskim predstavnicima i menadžmentom Trepče sa Severa može pronaći održivo rešenje za kombinat i ostvariti "cilj ekonomski stabilnog razvoja svih zajednica, a samim tim i ostvariti dugotrajna politička stabilnost".

"Današnji predloženi Nacrt zakona o Trepči za nas, kao i za srpsku zajednicu i 3.000 radnika Trepče je neprihvatljiv, i mi kao parlamentarna grupa insistiramo da se pitanje Trepče reši kroz dijalog, a ne usvajanjem zakona koji ima jednostranu pravnu osnovu", naveo je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.