Izvor: N1 televizija, 09.Feb.2017, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Kosova o Srbima, zidu, vozu, ali ne i Haradinaju

Posle vesti o odlaganju odluke o izručenju ili puštanju Haaradinaja, nema reakcija iz Prištine. Tamo je održana sednica parlamenta, na kojoj je glavna tema bila situacija na severu Kosova i u Kosovskoj Mitrovici, a sednica je prekinuta posle odluke francuskog suda da do 2. marta odloži odlučivanje o zahtevu za izručenje Ramuša Haradinaja.

Prekid sednice zahtevao je šef Poslaničke grupe ABK Palj Ljekaj.

"U znak protesta što je do 2. marta odloženo donošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << odluke o Haradinaju, tražim da se sednica prekine i da je nastavimo u utorak", rekao je Ljekaj čiji je zahtev Skupština prihvatila.

Na današnjoj sednici kosovskog parlamenta bilo je reči o situaciji na severu Kosova i dijalogu sa Srbijom. Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da je na severu i dalje problematično veliko prisustvo paralelnih struktura, ne samo u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Kao drugi problem on je istakao direktan uticaj Vlade Srbije na srpske poslanike u Skupštini Kosova.

Pojedini poslanici su govorili i o grupi Srba sa severa Kosova, koji su registrovani kao sportski klub, a koji se prema navodima kosovskih poslanika bave kriminalnim radnjama. Ministarka za dijalog Edita Tehiri osporila je te tvrdnje navodeći da na severu ne deluju nikakve paramilitarne strukture.

"Na severu nema nikakvih vojnih ili paramilitarnih elemenata koji su se ovde pominjali. Kosovska policija od 2014. godine deluje na severu i, dozvolite mi da vam kažem, da je broj ubistava 2014. godine bio pet, dok 2016. godine nije bilo nijednog ubistva. Znatno je opao nivo kriminaliteta", istakla je Tahiri.

Današnja sednica je protekla u duhu optužbi i međusobnog prepucavanja. Poslanik pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti je optužio Vladu da sa Srbijom vodi bezuslovni dijalog.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Situacija na severu glavna tema Skupštine Kosova

Izvor: N1 televizija, 09.Feb.2017

Posle vesti o odlaganju odluke o izručenju ili puštanju Haaradinaja, nema reakcija iz Prištine. Tamo je održana sednica parlamenta, na kojoj je glavna tema bila situacija na severu Kosova i u Kosovskoj Mitrovici...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.