Izvor: Politika, 29.Dec.2014, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Kosova danas o amandmanima srpskih poslanika

Srbi očekuju da će u parlamentu u Prištini biti prihvaćeni zahtevi kojima traže da se u budžetu za 2015. ne umanjuju sredstva za kapitalne investicije u šest srpskih opština

Kosovska Mitrovica – Današnje drugo čitanje Predloga zakona o budžetu za 2015. godinu u Skupštini Kosova, gde se očekuje i rasprava o osam amandmana srpske zajednice, biće svojevrsni test ne samo za albanske poslanike, već i za nedavno formiranu kosovsku vladu, na čelu sa Isom Mustafom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nepoznanica je, međutim, da li će se amandmani naći na dnevnom redu, s obzirom na to da Komisija za budžet i finansije ni posle nedelju dana nije odgovorila na zahteve Srba, koji su tražili da se novac predviđen za kapitalne investicije (u šest srpskih opština i dva ministarstva) ne umanjuje, jer bi to značilo manjak u srpskim kasama veći od deset miliona evra.

Kako „Politika” nezvanično saznaje iz dobro upućenih izvora, u dane vikenda vodila se diplomatska borba kako bi Priština ispoštovala usmeni dogovor, postignut između predstavnika „Srpske”, s jedne strane, i Ise Mustafe i Hašima Tačija, s druge strane.

Srpski predstavnici ipak veruju da će amandmani biti usvojeni, a Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera, za „Politiku” kaže da očekuje da „koalicioni partneri ispoštuju dogovor postignut pre potpisivanja sporazuma, jer bi u suprotnom to bio jako loš signal za srpsku zajednicu”. „U suprotnom, nećemo glasati za budžet”, ističe Stojanović.

Da je budžet predviđen za srpsku zajednicu skresan, za „Politiku” potvrđuje i Saša Milosavljević, šef poslaničke grupe „Srpska”, uz navode da je za severnu Mitrovicu predviđeno četiri miliona, za Leposavić milion manje, dok je za opštine Zvečan i Zubin Potok predviđeno 1,7, odnosno 1,9 miliona evra.

„Mnogo je manje novca predviđeno i za opštine Klokot i Parteš, ali i za Ministarstvo za povratak i zajednice, gde je predviđeno šest miliona, kao i za Ministarstvo za lokalnu samoupravu, gde je planirano nešto više od pet miliona evra. Izgleda da Priština prenebregava činjenicu da se u ovoj godini očekuje formiranje Zajednice srpskih opština”, navodi Milosavljević, uveren da će koalicioni partneri usvojiti srpske amandmane.

U suprotnom, napominje Milosavljević, „kako onda da Srbi imaju poverenja u koalicione partnere i kako im verovati da će imati razumevanja za procese koji tek predstoje”, a tiču se, između ostalog, ustavnih promena, formiranja specijalnog suda za ratne zločine, glasanja o vojsci Kosova.

Lokalno rukovodstvo Opštine Severna Mitrovica takođe smatra da bi koalicioni partneri trebalo da ispoštuju dogovor, jer su i zahtevana sredstva „znatno umanjena, od potrebnih”.

Tako Ksenija Božović, predsednica Skupštine Opštine Severna Mitrovica, za „Politiku” navodi da su odbornici ove opštine prvobitno tražili osam, a onda, pošto im je sugerisano da im taj novac neće biti na raspolaganju, uputili zahtev za pet miliona evra.

„Novac je planiran za kapitalne projekte, kako bi unapredili život građana, ne samo po pitanju infrastrukture, već i u zdravstvu i prosveti. Već smo revidirali prvobitni zahtev, sa osam na pet miliona evra, posle sastanka s predstavnicima Ministarstva za lokalnu samoupravu. Očekujem da će naši amandmani u paketu biti prihvaćeni, jer bi, u suprotnom, to bila loša poruka za Srbe”, zaključak je Ksenije Božović.

B. Radomirović

objavljeno: 29.12.2104.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.