Skup srpskih i kosovskih privrednika u Gračanici

Izvor: Blic, 09.Maj.2015, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup srpskih i kosovskih privrednika u Gračanici

Više od 70 vodećih srpskih i kosovskih privrednika sastali su se danas prvi put na poslovnim susretima u Gračanici, sa kojih je poručeno da je budćnost regiona u ekonomskoj saradnji.

Na skupu, koji su organizovali Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kosova (PKK), predsednici dve komore Marko Čadež i Safet Grdžaliju potpisali su aneks Memoranduma o razumevanju, koji previdja razmenu predstavnika tih poslovnih asocijacija. Predstavnik PKS na Kosovu biće Djordje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lakušić, koji će sedeti pri našoj kancelariji oficira za vezu pri Unmiku.

Poruka skupa, koji su Grdžaliju i Čadež otvorili u prisustvu srpskom ministra privrede Željka Sertića, je da privrednici grade mostove saradnje, jer je budćnost regiona u ekonomskoj saradnji.

Na skupu se čulo i da kompanije, čiji predstavnici prisustvuju, godišnje zajedno imaju veći obrt od 10 milijardi evra.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžliju je poručio i da samo orijetacija prema zajedničkim interesima može dovesti do razvoja regiona kao i da bi srpske i kosovske firme mogle zajedno da nastupe i na treća tržišta.

"Poklonimo Balkanu budućost preko ekonomske saradnje i tako što ćemo pružiti ruku jedni drugima", poručio je Grdžaliju.

Predsendik PKS Marko Čadež istakao je da region treba da bude prepoznatljiv po ekonomskoj saradnji, a ne po sukobima, čemu svakako doprinose ovakvi skupovi.

Navodeći da region ima 30 miliona potrošača, on je dodao da zajedno treba da budemo spremni za evropsko tržište od 500 miliona potrošača. On je kazao i da je ovo prvi ovakav susret od devedesetih godina prošlog veka i najavio da će biti još takvih skupova.

"Kao i EU što drži interes, tako i nas treba da spaja interes. Ne živi se od patriotizma i folklora, pokušavaju da bacaju maglu u oči oni koji u Beogradu i Pristini pre podne glume demokratiju, a popodne pseudopatriotizam. Sama činjenica da firme koje najvise saradjuju sa Srbijom danas nisu prisutne dokaz je da moramo biti transparentniji", naveo je Čadež.

Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić rekao je da je ujedinjavanje velikih firmi u regionu neophodnost današnjice jer jedino tako možemo uspešno obezbediti zajednički nastup na inostranim tržištima.

On kaže da su tržišta u regionu jako mala i da ukupnjavanje kapitala predstavlja neminovnost, dok je Gazmend Abraši iz Ekskluziv grupe naveo da je sastanak velika promena.

Abraši kaže da je prema kosovskim podacima, izvoz Srbije na Kosovo oko 500 miliona evra godišnje, a izvoz Kosova u Srbijz oko 13,5 miliona evra, što pokazuje da postoji ogromna razlika u uvozu i izvozu robe.

Vlasnik industrije mesa "Matijević" Petar Matijević najavio je da će ta kompanija proširiti svoje poslovanje i na Kosovo i Metohiju. On je kazao proučio da politika smeta ekonomskoj saradnji, i da će privrednici otvoriti vrata biznisa koja politika treba "samo malo da odškrikne".

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je da je organizovanje biznis foruma srpskih i kosovskih privrednika veliki i važan dogadjaj i poručio da treba podržati takve inicijative.

"Zato je potrebna puna podrška i politika treba da se meša samo koliko mora i da stvara uslove da privrednici mogu nesmetano da rade", poručio je on i dodao da privreda mora da saradjuje i da jedino zapošljavanjem i stvaranjem boljih socioekonomskih uslova može očekivati poboljšanje i drugih odnosa.

Ukupan promet za tri meseca 90,4 miliona dolara

Prema podacima PKS, ukupan promet robe sa KiM u periodu januar - mart 2015. iznosio je 90,4 miliona dolara, što je za 12,6 odsto manje u odnosu na isti period 2014.  Isporuke iz Srbije iznosile su 86,4 miliona dolara i bile su manje za 13,8 odsto u odnosu na isti period lane.

Nabavke sa KiM iznosile su četiri miliona dolara i bile su veće za 17,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. U razmeni je ostvaren suficit od 82,4 miliona dolara.

Stojanović: Zajedno za nova radna mesta

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je izjavio danas u Gračanici da je organizovanje biznis foruma srpskih i kosovskih privrednika veliki i važan dogadjaj i poručio da treba podržati takve inicijative.

- Danas je vrlo veliki i važan dogadja, sigurno da postoji mnogo tema oko kojih se Srbi i Albanci neće složiti i postoje mnoga otvorena pitanja, ali ćemo se svi složiti da nam nedostaju radna mesta i jači privredni razvoj i to ne može da se desi bez direktne saradnje onih koji rade u privredi i stvaraju radna mesta -  rekao je Stojanović.

On je kazao da su privrednici uvek pronalazili svoje puteve i kada su uslovi bili najteži i zato treba da postoji jača inicijativa za unapredjenje privrednih odnosa.

„Zato je potrebna puna podrška i politika treba da se meša samo koliko mora i da stvara uslove da privrednici mogu nesmetano da rade“, poručio je on i dodao da privreda mora da saradjuje i da jedino zapošljavanjem i stvaranjem boljih socioekonomskih uslova može očekivati poboljšanje i drugih odnosa.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Počeo prvi susret srpskih i kosovskih privrednika

Izvor: Studio B, 09.Maj.2015

Više od 70 vodećih srpskih i kosovskih privrednika sastali su se danas prvi put u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Kosova (PKK), u Gračanici, gde su poručili da grade mostove saradnje...Više od 70 vodećih srpskih i kosovskih privrednika sastali su se danas prvi put...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.