Skup podrške Oliveru Ivanoviću

Izvor: RTS, 23.Jan.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup podrške Oliveru Ivanoviću

Nekoliko stotina građana protestovalo je na beogradskom Trgu Nikole Pašića protiv presude Međunarodnog sudskog veća kojom je lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad kosovskim Albancima 1999.
Obraćajući se okupljenima, jedan od Ivanovićevih branilaca Nebojša Vlajić ocenio je da je presuda Međunarodnog sudskog veća u Kosovskoj Mitrovici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "uništila i ono male nade u zajednički život" Srba i Albanaca kao i da je njen cilj da "obezglavi" preostali srpski narod u pokrajini.

"Pre dve godine uhapšen je najbolji Srbin ne samo sa severa Kosova i Metohije nego i iz Srbije. Tužilac za 15 godina nije našao nijednog svedoka koji bi direktno optužio Olivera Ivanovića za ono što mu se stavlja na teret. Uz to mu je sudio i kosovski sud kome nisu ni potrebni dokazi da bi nekoga ko je nepodoban, osudio", istakao je Vlajić.
Poručio je i da će postupak još trajati i da će borba za Ivanovićevo oslobođenje, i pored teške presude, biti nastavljena.
Sin Olivera Ivanovića Žarko, pročitao je pismo u kome je njegov otac ponovio da neće odustati od borbe za svoje ideale i u kome je zahvalio svima koji su njemu i njegovoj porodici pružili podršku.
"Ove dve godine bile su večnosti, ali me to nije slomilo - nikada neću otići sa KiM. Moram izdržati političku torturu, jer ako pokleknem priznaću da su jači od svega u šta sam verovao", istakao je Ivanović u pismu.

Ivanovićev prijatelj Predrag Radonjić naveo je da je to politička presuda i pokušaj političkog ubistva Ivanovića i obezglavljivanja Srba sa KiM.
"Ovo je lažni balans sa sudom za zločine OVK koji se priprema", rekao je Radonjić, dok je Aleksandar Zobenica, takođe prijatelj Ivanovića i inicijator okupljanja preko društvenih mreža, rekao da je takva presuda izrečena zato što je Ivanović Srbin.
"Danom kada je osuđen umrla je pravda, ali nije nada da će biti slobodan", rekao je Zobenica, navodeći da je skup na Trg Nikole Pašića spontani i nepolitički, u cilju podrške Ivanoviću da istraje.
Okupljeni građani nosili su transparente na kojima je pisalo "Ja sam Oliver" i "Oslobodite Olivera".
Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović osuđen je u četvrtak u Osnovnom sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad Albancima 1999. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.