Skandalozna izjava Edija Rame

Izvor: Mondo, 19.Feb.2018, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandalozna izjava Edija Rame

Albanija i Kosovo treba da imaju zajedničku spoljnu politiku i jednog predsednika koji bi simbolizovao nacionalno jedinstvo, izjavio je premijer Albanije Edi Rama u Skupštini Kosova, prenosi prištinski dnevnik Bota Sot.

Rama je dodao da je to teško ostvarivo sada ali da bi moglo da se dogodi u sledećoj deceniji.

Toj ideji se usprotivio šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rekavši da to pokazuje "nedostatak poštovanja za aspiracije Kosovara za nezavisnom državom integrisanom u Evropsku uniju i NATO".

U Prištini je prethodna dva dana obeležavanja decenija od samoproglašene nezavisnosti. Paradirali su i pripadnici oružanih snaga BSK:

"OVK sinonim slobode, Vojska Kosova što pre" FOTO

Iz Srbije počinju da stižu osude Ramine izjave.

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenjuje da je izjava Rame uperena protiv mira u regionu i predstavlja neprijateljski čin prema Srbiji i srpskom narodu.

"Upravo u ovoj izjavi pokazuje se pravi cilj otcepljenja Kosova i svih onih koji su taj sramni čin podržavali - da se granice u regionu prekroje u korist Albanaca i izazovu nove tenzije i sukobi na Balkanu", rekao je Popović, a navodi se u saopštenju.

On je dodao da je Srbija otvorena za dijalog sa Albancima radi pronalaženja održivog rešenja za status Kosova, koje će biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Beograd je spreman na ustupke i kompromise, ali nikako nije spreman na to da se cepa srpska teritorija, niti da takve separatističke tvorevine kao što je lažna država Kosovo ulaze u međunarodne organizacije, a posebno u Ujedinjene nacije", rekao je on.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Rama smatra da bi Kosovo i Albanija trebali imati jednog predsjednika

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Feb.2018

TIRANA - Albanija i Kosovo treba da imaju zajedničku spoljnu politiku i jednog predsjednika koji bi simbolizovao nacionalno jedinstvo, izjavio je premijer Albanije Edi Rama je u Skupštini Kosova, prenosi prištinski dnevnik "Bota Sot"...Rama je dodao da je to teško ostvarivo sada, ali da bi moglo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.