Skandal na KiM: Srpska novinarka Ana na meti Albanaca jer je u programu rekla KOSOVO I METOHIJA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2020, 12:46

Skandal na KiM: Srpska novinarka Ana na meti Albanaca jer je u programu rekla KOSOVO I METOHIJA!

Srpska novinarka nazvala "Kosovo i Metohija" u izdanju vesti RTK na srpskom jeziku 3. maja.

Ngađim Kastrati najavio je da će preduzeti sankcije protiv novinarke RTK2 Aleksandre Dogandžić koja je u programu koristila izraz Kosovo i Metohija koji, kako je naveo, nije dozvoljen Ustavom tzv. Kosova.

Direktor javnog servisa je rekao da taj izraz nije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dozvoljen i da se ne sme koristiti na RTK.

-Ne postoji Kosovo i Metohija. Ovaj jezik nije dozvoljen u našim institucijama. Novinar ne sme da koristi ovaj termin, jer je sankcionisan propisima - rekao je Kastrati.

Novinarka Aleksandra Dogandžić pre toga je u vestima emitovanim na RTK2 Kosovo nazvala Kosovo i Metohija u decembru 2018.  Tada je suspendovana na mesec dana.

Srpska lista osudila je danas gušenje slobode izražavanja i etnički motivisane napade na novinare srpske redakcije kanala RTK2 i navodi da je najava otkaza novinarki Aleksandri Dogandžić najnoviji pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji i slobodu govora koja se srpskom narodu sistematski oduzima.

Srpska lista u saopštenju podeća da se novinarki srpskog kanala stavlja na "teret" da je prekršila pravila jer je u programu koristila termin Kosovo i Metohija. Za oblast Metohije, podseća se, Albanci koriste termin Dukađini, što znači da očigledno u Prištini misle da Srbi nemaju pravo da koriste svoje toponime.

-Da ironija bude veća, na toj istoj RTK albanski novinari i urednici su emitovali veliki broj priloga koji su prepuni šovinizma i etničke mržnje, i za to nijedan novinar nije dobio otkaz - dodaje se u saopštenju Srpske liste.

Poslednji primer je, navode, dovođenje u vezu zvona sa srpskih crkava i ruskih tajnih službi što su osudile i međunarodna novinarska udruženja. Srpska lista poručuje da u pamćenju ostaje i skandalozno izveštavanje Radio televizije Kosova koje su iz OEBS-a definisali kao neprimerene, jer su doprineli etničkim napadima i pogromu Srba 2004. godine, za šta niko nije snosio odgovornost.

-Srpska lista najoštrije osuđuje gušenje prava srpskog naroda od strane lidera kosovskih institucija i zahteva najhitniju reakciju Kancelarije EU na Kosovu i Metohiji, ali i OEBS-a, UNMIK-a, ambasada Kvinte i svih novinarskih udruženja, ujedno pozivamo i sve novinare RTK2 ali i ostalih srpskih redakcija i medija da podignu glas i o ovom kršenju ljudskih prava obaveste sve relevantne adrese - navodi Srpska lista.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.