Situacija na Kosovu teška kao 1999. godine: Od Prištine zavisi

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 21:33

Situacija na Kosovu teška kao 1999. godine: Od Prištine zavisi

Politikolog Zoran Milosavljević izjavio je danas da od Prištine i toga šta će dati da se sprovede, zavisi kako će se stvari razvijati posle sastanka u Briselu.

On je ocenio da i Srbe i Albance očekuje veoma teška, nikada teža situacija, skoro kao ona 1999. godine.

Milosavljević je za Tanjug rekao da će na dijalog negativno uticati ono što se sada desilo - izbori na severu KiM, članstvo Prištine u SE.

"Ne znam ni da li dijalog postoji, o čemu možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da razgovaramo kada imamo guranje nečega što nema osnovu da uđe u SE, nema osnovu da se procedura ispuni ...", rekao je Milosavljević i dodao da i ocena portparola EU Petera Stanoa da su uzeli k znanju da je Srbija glasala protiv članstva Kosova u SE predstavlja indirektnu pretnju.

Na pitanje da li će se 2. maja u Briselu razgovarati o ZSO, i da li očekuje neki konkretan pomak, Milosavljević kaže da su priču o ZSO toliko umrsili i da pokušavaju da joj podignu cenu, ''da će nam dati nešto što je naše, a da za uzvrat dobiju državnost''. Sve to, kako je ocenio, predstavlja nepartnerski perfidni odnos.

"Moraju, trebalo bi, ako hoćemo noramlizaciju, bez kršenja međunarodnog prava i Povelje UN, a do sada ništa nije išlo po zakonu, sve je išlo na štetu Srbije. Ako smatraju da nešto treba da se uradi po zakonu i da se vratimo u red, trebalo bi da implementiraju ZSO ko što je dgovoreno Briselskim sporazumom. U slučaju da se to ne desi time će napraviti vrstu zamrzavanja, a i sami su rekli da zamrznuti konflikt nije nikome u interesu i poslati poruku, njihovim postavljenicima ui našoj južnoj pokrajini da mogu da budu još agresivniji u sporovođenju nedela prema našim ljudima", naveo je Milosavljević.

Na pitanje kakva je subdina Srba nakon izbora, kaže da će situacija biti nikad teža.

"Veoma teska situacija nikada teža, skoro da se ravna sa onom kao 1999. godine", rekao je on i upozorio da će sada Albanci biti u situaciji da sve što je srpsko mogu da proglase javnim interesom.

Na pitanje šta Srbija može da očekuje od sastanka u Briselu, Milosavljević je naveo i da će od nas, nakon svega što se desilo, morati da očekuju reciprocitet i naglasio da nema osnova da nam bilo ko zameri po bilo kojoj tački. Na pitanje da li idemo u dublju krizu ili stremimo ka EU putu, kaže ''da je sve do njih'' i da su do sada kršili sve što je trebalo da bude poštovano prema nama.

"Do njih će biti da li će se kriza produbljivati ili ne. Ponašaćemo se isto i poštovati mir, jer neko mora da bude pametniji i da oseti ozbiljnost očigledne opasnosti...Srpsko rukovodsto vidi tu ozbiljnost, tenziju, ako se ponašamo kao oni ulazimo u ozbiljnu dublju krizu koja može da ode tamo gde niko ne želi", naveo je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.