Sirene na severu Kosova, kod Rudara se čuju pucnji

Izvor: Blic, 01.Jun.2012, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirene na severu Kosova, kod Rudara se čuju pucnji

Svi putevi koji od Zvečana vode ka selu Rudare i betonskoj barikadi u mestu Dudin Krš su blokirani, a reporter agencije Beta javlja da se odatle čuju pucnji iz vatrenog oružja. U Zvečanu se i dalje čuju sirene koje pozivaju građane na barikadu, a u gradu se čuju i pucnji.

Vojnici Kfora su na mostu preko Ibra koji iz Zvečana vodi ka Rudaru postavili bodljikavu žicu pa ni automobili ni pešaci ne mogu da pređu most, a mesto nadleću helikopteri.

Zato nije moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << utvrditi ko i odakle puca.

Reporter agencije Beta Slavica Radulović javila je da su vojnici pustili ekipu hitne pomoći da prođe.

Građani se okupljaju u velikom broju, ali ne mogu da priđu barikadi. Kfor je bacio suzavac na Srbe koji pokušavaju da priđu barikadi.

Kako prenosi Tanjug, Kfor je jutros započeo operaciju uklanjanja barikade u okolini mesta Rudare sa ciljem pospešivanja slobode kretanja.

"Od 08.40 sati Kfor sprovodi operaciju uklanjanja barikade u okolini mesta Rudare. Ova aktivnost ima za cilj pospešivanje slobode kretanja ne samo za Kfor, već i međunarodne organizacije i sve građane Kosova", navodi se u saopštenju Kfora dostavljenom Tanjugu.

Kfor je uspostavio više kontrolnih punktova i sigurnosnih zona iz bezbednosnih razloga, objašnjava se dalje, dodajući da se radi o merama vezanih za uklanjanje barikade i da će one biti privremene.

Nakon što barikada bude uklonjena kontrolni punktovi i sigurnosne zone će biti uklonjene.

Do sada, kako se dodaje u saopštenju, ne postoje informacije o incidentima.

Misija Kfora je, kako se podseća, da doprinese bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve gradjane Kosova.

"Kfor će nastaviti da radi čvrsto, promišljeno i nepristrastno u punoj saglasnosti sa svojim mandatom. To je ono što su snage radile poslednjih 12 godina uzimajući u obzir i rizike po sopstvenu bezbednost", naglašava se u saopštenju.

Kfor je ujedno apelovao na sve strane da izbegnu jednostrane korake, zapaljive izjave ili nasilne akte.

Kfor trenutno ne preduzima nikakve akcije na barikadi u Rudaru (sever), jer on ne sprečava kretanje vozila Kfor.

U mestu Rudare, na teritoriji opštine Zvečan, postoje dve barikade. Jedna se nalazi u mestu Rudare, a druga je na Dudinom kršu, na tamošnjem mostu.

Povezane vesti: Nemački general Biler od septembra na čelu Kfora
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sirene i pucnji na severu Kosova, kod Rudara se čuju pucnji

Izvor: Blic, 01.Jun.2012

Svi putevi koji od Zvečana vode ka selu Rudare i betonskoj barikadi u mestu Dudin Krš su blokirani, a reporter agencije Beta javlja da se odatle čuju pucnji iz vatrenog oružja. U Zvečanu se i dalje čuju sirene koje pozivaju građane na barikadu, a u gradu se čuju i pucnji...Vojnici Kfora su na...

Nastavak na Blic...

U pucnjavi kod Zvečana povređeno troje Srba i jedan vojnik Kfora

Izvor: Politika, 01.Jun.2012

Jedan od troje povređenih Srba ranjen bojevom municijom. Hitni sastanak kod predsednika Nikolića o incidentima na Kosovu. U Zvečanu trenutno mirno, Kfor uklanja barikade. ..KOSOVSKA MITROVICA – Upravnik bolnice u Kosovskoj Mitrovici dr Milena Cvetković izjavila je danas Tanjugu da je jedan od...

Nastavak na Politika...

Kfor uklonio barikade kod Zvečana

Izvor: Beta, 01.Jun.2012

ZVEČAN, 1. juna 2012. (Beta) - Sve barikade koje vode ka Zvečanu, uključujući i veliku betonsku barikadu u Dudinom kršu, Kfor je uklonio u petak pre podne, javlja reporter agencije

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.