Simpo gasi fabriku u Zubinom Potoku

Izvor: B92, 25.Okt.2012, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simpo gasi fabriku u Zubinom Potoku

Vranje -- Izvršni odbor direktora Simpa iz Vranja preporučio je gašenje Fabrike lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku.

Fabrika je, zbog situacije na severu Kosova i Metohije obustavila rad 1. avgusta 2011. godine.

Kako se navodi u saopštenju te kompanije, za sledeću nedelju Izvršni odbor je inicirao zakazivanje sednice Nadzornog odbora Simpa, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će doneti konačnu odluku o sudbini fabrike u Zubinom Potoku.

Izvršni odbor je zaključio i da se pre donošenja konačne odluke konsultuju nadležni državni organi i predstavnici Vlade Srbije, kako bi se izbeglo najgore rešenje za 90 zaposlenih radnika i našao način da fabrika u Zubinom Potoku, jedini srpski proizvodni kapacitet koji je ostao na tom području, nastavi proizvodnju.

Fabrika lamerilanog nameštaja u proteklih 15 meseci, kako se navodi, zabeležila je direktan gubitak od 3,15 miliona evra jer nije radila zbog blokade isporuke sirovina i repromaterijala fabrici, kao i gotovih proizvoda ka kupcima.

Kompanija Simpo ističe da je učinila sve što je mogla da do gašenja fabrike ne dođe, ali više nema resursa da sama snosi teret.

"Uprkos činjenici da fabrika ne radi, Simpo je iz svojih sredstava redovno servisirao fiksne i režijske troškove i redovnu isplatu zarada zaposlenih, kao i štetu zbog gubitka ranije ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od oko pet miliona evra", navodi se u saopštenju.

Fabrika lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku je izvozila 70 odsto proizvodnje kupcima u Skandinavskim zemljama, Zapadnoj Evropi, bivšim republikama Jugoslavije i u istočnoj Evropi.

Navodi se da su zbog nesigurnosti isporuka i neizvesnosti normalizacije rada, svi strani kupci, sa kojima su postojali izvozni aranžmani za poslednji kvartal 2011. godine i prvu polovinu 2012. raskinuli ugovore.

U proizvodnom programu fabrike u Zubinom Potoku su lamelirani nameštaj, stolovi za kuhinje i kancelarije, stolice i sedeće garniture, a poseduje i pogon za proizvodnju furnira. Osnovana je 1989. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Simpo gasi fabriku u Zubinom Potoku

Izvor: Beta, 25.Okt.2012

BEOGRAD/VRANJE, 25. oktobra 2012. (Beta) - Izvršni odbor direktora "Simpa" iz Vranja preporučio je u četvrtak gašenje Fabrike lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku, koja je zbog situacije na severu Kosova i Meto..

Nastavak na Beta...

Simpo gasi fabriku u Zubinom Potoku

Izvor: NaDlanu.com, 25.Okt.2012

BEOGRAD/VRANJE, 25. oktobra 2012. (Beta) - Izvršni odbor direktora "Simpa" iz Vranja preporučio je u četvrtak gašenje Fabrike lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku, koja je zbog situacije na severu Kosova i Metohije obustavila rad 1. avgusta 2011. godine... BEOGRAD/VRANJE, 25. oktobra 2012. (Beta)...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.