Simić za RTS: Cilj Prištine je obesmišljavanje dijaloga

Izvor: RTS, 22.Dec.2018, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić za RTS: Cilj Prištine je obesmišljavanje dijaloga

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za RTS da je lista želja kosovskih Albanaca namenjena za unutrašnju upotrebu. Iznošeni su detalji plana, između ostalog da zvanični organi Srbije treba da nadoknade potencijalnu dobit koju su albanski građani na KiM mogli da ostvare u periodu od 1989. do 1999. godine, istakao je Simić.
Igor Simić rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svega što se desilo u zadnjih nekoliko meseci govori o tome da se nekome žuri da što pre završi sa Srbima na KiM.

"Kada je u pitanju žurba kako bi se da bi se postiglo kompromisno rešenje to je i pozitivan stav. Ali to da neko misli da na brzinu reši pitanje na taj način da će proterati Srbe sa Kim kod Srba izaziva zabrinutost", kaže Simić.
Kako kaže, strah postoji, oni će odgovoriti da su zabrinuti i da razmišljaju o tome šta je to što može da se desi, a neizvesnot je nešto što je najgore.
Kada govorimo o samom raspoloženju, zavisi o kome govorimo, kaže potpredsednik Srpske liste.
"Ako govorimo o rapoloženju prema zvaničnom Beogradu, zahvalni su Srbi zbog svega što predsednik Vučić, Vlada i celokupno stanovništvo radi za njih kako bi imali normalni život u smislu snabdevanja osnovnim životnim namirnicama", kaže Simić.
Kada govorimo o raspoloženju prema međunarodnoij zajednici to je apsolutno razočaranje, ističe Simić i dodaje da su osude preblage. Prema njegovim rečima, osude su bile primerenije za situaciju kada je Priština uvela takse od 10 procenata.
"Kada govorimo o rapoloženju prema zvaničnoj Prištini mi ne možemo predvideti koji su to potezi koje će povući u narednom periodu na štetu Srba", rekao je Simić.
Govoreći o nastavku dijaloga, sa novim tezama, Simić kaže da se ne radi o sudbinama stotine hiljada Srba ali i svih na prostoru Zapadnog Balkana, "grohotom bih se nasmejao".
Kako kaže, to je lista želja kosovskih Albanaca u koju ni sami ne veruju. "To je lista želja koju je nemoguće racionalno komentarisati i više je namenjena za unutrašnju upotrebu i tako se obesmišljava dijalog, pre svega od sastava pregovaračkog tima.
"Iznošeni su detalji plana, a ono što nije izneto stoji da zvanični organi Srbije treba da nadoknade potencijalnu dobit koju su albanski građani na KiM mogli da ostvare u periodu od 1989. do 1999. godine, pa naknada za pretrpljeni strah, pa za devalvaciju dinara u to vreme. Radi se o velikoj količini gluposti", rekao je Simić.
Simić kažeda je cilj da se obesmisliti dijalog do te mere da zvanični Beograd kaže da tako neće da razgovara.
"Neke stvari su se promenile, na čelu pregovaračkog tima je Vučić koji je pokazao da je pritisak međunarodne zajednice kontraproduktivan", kaže Simić.
"Previše toga smo žrtvovali da bismo bili robovi bilo kome", zaključio je Simić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi sa Kosova razočarani u strane sile: Reaguju blaže nego na takse od 10 odsto, jedno izaziva brigu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Dec.2018

Potpredsednik stranke kosovskih Srba Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da sve što se desilo u zadnjih nekoliko meseci govori o tome da se nekome žuri da što pre završi sa Srbima na Kosovu i Metohiji..- Kada je u pitanju žurba kako bi se postiglo kompromisno rešenje, to je i pozitivan stav....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.