Simić traži bezbedan rad u Skupštini Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2015, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić traži bezbedan rad u Skupštini Kosova

Predsednik građanske inicijative Srpska lista Slavko Simić tražio je danas na sednici Predsedništva Skupštine Kosova da se osigura bezbedan rad u kosovskom parlamentu, jer u suprotnom nema pravo da poslanike Srpske liste izlaže "ugrožavanju zdravlja i i životnoj opasnosti".

"Ukoliko se ne obezbede normalni uslovi za rad, kao šef poslanickog kluba i predsednik Građanske inicijative Srpska lista, neću dozvoliti da poslanici liste ulaze u salu, jer nema nikakve logike da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se, umesto da rešavamo probleme građana, mi u Skupštini suočavamo sa suzavcem u sali", kazao je Simić za agenciju Beta.

Simić je rekao da je kao šef poslaničkog kluba Liste zahtevao da se poštuju zakoni koji podrazumevaju bezbedno održavanje sednica kosovskog parlamenta, a to su podržalii i drugi članovi Predsedništva iz vladajućih partija.

On je izrazio bojazan da, ako opozicioni poslanici nastavili bacanje suzavca u skupštinskoj sali, "neko od poslanika može i život da izgubi".

Od članova predsedništva iz redova opozicije, današnjoj sednici prisustvovala je samo poslanica opozicionog Samoopredeljenja. Na dnevnom redu bile su 34 tačke za narednu sednicu Skupštine koja je zakazana za ponedeljak 30. novembar.

"Pre te sednice kosovskog parlamenta, istog dana biće održana još jedna sednica Predsedništva na kojoj će biti razmatrano pitanje bezbednosti, jer se i predsednik Skupštine složio da je pitanje bezbednosti najvažnije. Ukoliko opozicija i dalje bude odlučna da blokira rad parlamenta, onda će na samom predsedništvu biti doneta odluka o merama koje treba da budu preduzete", rekao je Simić.

Upitan da li je na današnjoj sednici Predsedništva bilo reči i o nacrtu sporazuma o izlasku iz političke krize koji su predložili poslanc, Vjosa Osmani iz vladajućeg DSK i Iljira Dede iz Samoopredeljenje, Simić je odgovorio da o tome nije bilo reči.

On je ocenio da je neophodno organizovati razgovore vlasti i opozicije na Kosovu, u koje bi se uključila i Srpska lista, kako bi se svi problemi rešili dijalogom.

Na pitanje kada i kakve amandmane će Srpska lista uloziti na Nacrt zakona o budžetu Kosova za narednu godinu koji je usvojen na prošloj sednici, Simić je rekao da će ove nedelje zakazati sastanak s poslanicima na kome će biti formirana radna grupa za pitanja budžeta.

Prema njegovim rečima, ta radna grupa će posle razgovora s predsednicima opština i gradonaćelnicima prikupljene podatke o potrebama tih opština pretvoriti u amandmane i predložiti da se oni ugrade u nacrt zakona o budžetu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Apelacioni sud u Prištini potvrdio odluku o pritvoru za poslanicu

Izvor: Beta, 24.Nov.2015, 15:11

Apelacioni sud u Prištini je danas potvrdio pritvor od 30 dana za šeficu poslaničke grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova Doniku Kadaj Bujupi koja se sumnjiči da je aktivirala suzavac u kosovskom parlamentu, javila je prištinska agencije Indeksonline.Apelacioni sud nije prihvatio zahtev...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.