Simić sa Džonsonom o problemima Srba na Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2016, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić sa Džonsonom o problemima Srba na Kosovu

Predsednik Srpske liste Slavko Simić rekao je da je danas u Prištini s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Borisom Džonsonom razgovarao o svim s kojima je suočen srpski narod na Kosovu.

Simić je u izjavi za agenciju Beta rekao da je tokom sastanka razgovarao o političkim pravima i položaju srpskog naroda na Kosovu uz naglasak da vlada i parlament Kosova sve češće nastoje da Srbe isključe iz donošenja odluka koje su od suštinske važnosti za Srbe na Kosovu. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

"Britanski ministar je sa velikim interesovanjem saslušao naše viđenje političke stvarnosti i budućnosti na Kosovu. Postigli smo visok nivo saglasnosti o tome da sporazumi Beograda i Prištine dogovoreni u Briselu moraju da budu primenjeni, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, jer je dijalog jedini razuman način da se rešavaju nesuglasice u ovom regionu", rekao je Simić.

On je kazao da je u razgovoru istakao posvećenost predstavnika Srpske liste na pomirenju i uzajamnom poštovanju albanskog i srpskog naroda i razvijanju svesti da dijalog i pomirenje nemaju alternativu, kao i to da je razvijanje takve svesti preduslov za buduća rešavanja mnogih pitanja.

Simić je rekao da je sa Džonsonom razgovarao i o aktuelnoj političkoj situaciji na Kosovu i odluci predstavnika Srpske liste, nakon donošenja Zakona o Trepči, o zamrzavanju učešća u radu vlade i parlamenta.

"Britanskog ministra sam upoznao sa činjenicom da Srbi žele da budu konstruktivan politički činilac, ali da je nerealno da u bilo kom trenutku pristanemo na to da budemo puki politički dekor. Mi hoćemo da budemo institucionalno i politički podržani i uvaženi", rekao je za Simić.

Džonson se danas u Prištini posle susreta s predsednikom parlamenta Kosova Kadrijem Veseljijem sa skupštninske govornice obratio poslanicina kosovskog parlamenta u čijem radu ne učestvuju poslanici Srpske liste.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Tači i Džonson o produbljivanju odnosa Kosova i Velike Britanije

Izvor: Blic, 10.Nov.2016

Predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je danas s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Borisom Džonsonom o produbljenju odnosa Kosova i Velike Britanije, saopštio je Tačijev kabinet...Tači je kazao da region zapadnog Balkana nema druge pravce i da teži Evropskoj uniji...- Mi smo ohrabreni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.