Simić: U Prištini usvojen još jedan štetan zakon

Izvor: RTS, 11.Okt.2016, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: U Prištini usvojen još jedan štetan zakon

Šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić ukazao je da je kosovska skupština danas usvojila još jedan zakon koji je vrlo štetan po interese srpskog naroda i srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji.
Simić je rekao Tanjugu da je usvojen Zakon o strateškim investicijama, koji, kako je objasnio, u potpunosti omogućava da kosovska vlada slobodno raspolaže sa imovinom koju je prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << utvrdila kao državnu i društvenu.

"Taj zakon omogućava da kosovska vlada slobodno raspolaže sa imovinom Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve, imovinom srpskih preduzeća i srpske zajednice na Kosovu i Metohiji", podvukao je Simić.
Simić je preneo da su srpski politički predstavnici zahtevali da se o imovini razgovara i insistirali da se, kao o krucijalnom pitanju, o imovini razgovara upravo u Briselu, na čemu je insistirala i Vlada Srbije koja je isticala da je imovina osnovni temelj srpskog naroda.
Simić smatra da i dalje postoje šanse za razgovor o imovini, podvukavši da na tome Srbi insistiraju.
Najavio je da će Srpska lista uputiti kosovskom ustavnom sudu žalbu, kao i na danas usvojeni Zakon o strateškim ulaganjima.
"Već sutra, najkasnije prekosutra, podnećemo ustavnom sudu žalbu na Zakon o Trepči, a potom i na Zakon o strateškim ulaganjima. Poslanički klub je pripremio ustavnu zalbu sa pravnim timom", objasnio je Simić.
Na sastanku gradonačelnika sa severa KiM je zaključeno da ovako značajan pravni akt donesen bez konsultacija i saglasnosti sa lokalnim samoupravama, neće biti sprovodiv na teritorijama četiri opštine na severu Kosova.
Naše opštine nikada neće dozvoliti sprovođenje ovakvog nakaradnog zakona, kojim se u suštini umanjuju nadležnosti lokalne samouprave, a na štetu građana, navodi se u saopštenju.
U kancelariji za KiM naglašavaju: ovim zakonom obesmišljava se Zajednica srpskih opština.
"Jasno je da Priština ima još jedan akt kojim poručuje srpskom narodu da nema nikakva prava, budući da se njime zadire u nadležnosti koje su prema sporazumu sasvim eksplicitno pripale budućoj Zajednici. Ako Priština misli da će joj ovaj zakon omogućiti da lakše pravi poslovne mahinacije u srpskim sredinama, poput propalog pokušaja otimanja turističkog kompleksa na Brezovici, apelujemo na donosioce zakona da još jednom dobro promisle o konsekvencama", navodi Kancelarija za KiM.
Pokušaj vlade Kosova da u Brezovicu uvede francusko-andorski konzorcijum letos je propao. Novi zakon bi mogao da znači i novi pokušaj, ali bez konsultacije sa čelnicima opštine Štrpce - na čijoj se teritoriji ski centar nalazi. Jedina garancija do sada je bila što se za Brezovicu pitala i međuministarska komija u kojoj su sedeli i Srbi.
"Ne smemo da zaboravimo da je Brezovica u procesu u okviru kojeg je formirana međuministarska komisija u Vladi Kosova i koja je radila na nečemu što se zove plan za revitalizaciju Ski centra. Međuministarka komisija nije rasformirana, sada je pitanje da li ovaj zakon automatski oduzima mandat međuministarskoj komisiji ili ne, o tome treba razgovarati", navodi ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.
Zakon koji centralizuje odlučivanje o strateškim ulaganjima je tipski, i kreiran u saradnji sa MMF i Svetskom bankom, podseća Dušan Janjić. I može biti opasan zbog konteksta u kojem je donet.
"Prva opasnost, da se odmah napravi investicioni aranžman i oko Trepče. A druga opasnost koju sagledavaju kao mogućnost gradonačelnici sa severa, da se time umanjuje imovina ZSO, ali u Briselskom sporazumu ne postoji imovina, a postoje nadležnosti", kaže analitičar Dušan Janjić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srpska lista: U Prištini usvojen još jedan štetan zakon

Izvor: Blic, 11.Okt.2016

Šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić ukazao je da je kosovska skupština danas usvojila još jedan zakon koji je vrlo štetan po interese srpskog naroda i srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji...Simić je rekao Tanjugu da je usvojen Zakon o strateškim investicijama, koji, kako je objasnio,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.