Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Feb.2016, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: Nećemo dozvoliti da se ZSO svede na NVO

Predsednik "Srpske liste" Slavko Simić rekao je da je na današnjem sastanku predsednice Kosova Atifete Jahjage sa liderima političkih partija na Kosovu jasno poručio da srpska strana neće dozvoliti da se Zajednica srpskih opština na Kosovu svede na neku besmislenu nevladinu organizaciju.

"Imamo obavezu prema srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji da svaki element sporazuma o ZSO, koji je potpisan u Briselu, bude sproveden u potpunosti", rekao je Simić za agenciju Beta. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Prema njegovoj oceni, postoji ozbiljna tendencija kod kosovske opozicije da se izoluje srpska zajednica na Kosovu i Metohiji.

"Mi ne želimo da budemo konzervativni. Do sada smo se distancirali od političkih nesuglasica vlasti i opozicije, ali ako se zaista bude doveo u pitanje sporazum o ZSO mi nećemo dozvoliti da se od ZSO napravi besmislena nevladina organizacija", rekao je Simić.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga sastala se danas u Prištini sa liderima vladajuće koalicije na Kosovu Isom Mustafom, Hašimom Tačijem i Slavkom Simićem, kao i sa Ramušom Haradinajem, liderom opozicione Alijanse za budućnost Kosova, sa kojima je razgovarala o prevazilaženju političke blokade na Kosovu.

Simić je rekao da je na sastanku istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u interesu svih.

Predsednik Srpske liste je ocenio da, prema onome što su na sastanku sa Jahjagom rekli lideri vasti i opozicije, proizlazi da su vladajuće partije spremne da se politička kriza prevaziđe, a da opozicija želi da se ide na izbore, kao i da su sporazum o ZSO i demarkacija granice sa Crnom Gorom samo izgovor kako bi se manipulisalo građanima.

"Ja sam svedok da Ramuš Haradinaj, koji je došao u ime opozicije, sporazum o ZSO i demarkaciji granice sa Crnom Gorom koristi samo kao izgovor. Haradinaj na samom sastanku nije spomenuo ni ZSO, ni demarkaciju granica, već je spominjao korupciju, vladavinu prava, institucionalnu krizu, korupciju u pravosudnom sistemu...Haradinaj je postavio jedan ultimativni zahtev - da se raspusti Skupština Kosova i da se na izbore ide u martu ili aprilu", rekao je Simić za Betu.

Prema njegovim rečima, Haradinaj je takođe zahtevao da se izvrše izborne reforme kako bi se predsednik Kosova birao voljom građana, a ne voljom poslanika u Skupštini Kosova.

Simić je kazao da je na sastanku rekao da i, ukoliko se raspišu izbori i ukoliko na vlast dođe sadašnja opozicija, svi sporazumi sa Beogradom postignuti u Briselu, uz posredovanje EU, moraju biti sprovedeni.

Upitan da li je Srpska spremna za eventualne nove izbore Simić je odgovorio da je ta lista jedinstvena.

"Mi i dalje imamo dobru komunikaciju sa Vladom Srbije i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju. Srpska lista, dakle, ne odustaje od svojih principa, odnosno da zajedno učestvujemo u svakom izbornom procesu i da jedinstveno nastupamo i u Skupštini i Vladi Kosova", rekao je Simić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.