Šilovo: Pokušaj asimilacije Srba putem naziva ulica samo na albanskom jeziku

Izvor: KMnovine.com, 12.Jun.2019, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šilovo: Pokušaj asimilacije Srba putem naziva ulica samo na albanskom jeziku

U Šilovu, nedaleko od Gnjilana, nedavno su postavljene table sa nazivima ulica - isključivo na albanskom jeziku iako u tom selu Albanaca nema.





Kako lokalna RTV Puls prenosi, dok su table postavljane, meštani su negodovali jer je čak i prema zakonima separatista, koji su Briselskim sporazumom zacementirani i u srpskim sredinama, predviđeno je da su srpski i albanski jezik ravnopravni.

Na tablama je pisalo " >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Mesha Selimoviq", "Jovan Jovanoviq", "Kosovska devojka", "Branislav Nushiq"...

Nakon uloženog protesta već utoku istog dana, u popodnevnim satima, radnici su u Šilovu uklonili saobraćajne oznake sa nazivima ulica i ostavili samo jednu na kojoj je na srpskom jeziku napisano: „ulica Kosovske devojke“.

Međutim, asimilacija je delom izvršena i putem potiranja srpskog jezika jer nigde gde su natpisi navodno na srpskom jeziku, ne koristi se ćirilično već latinično pismo. O tome više niko i ne govori...

Šilovo, selo udaljeno par kilometara od Gnjilana, nastanjeno je isključivo srpskim stanovništvom i danas u njemu živi blizu dve hiljade ljudi. 


PROČITAJTE JOŠ:
Narodni običaj - Vezivanje listova kukuruza u čvor - KM NovineNarodni običaj - Vezivanje listova kukuruza u čvor #Kosovo #Metohija #Srbija #Pomoravlje #Livoč #Narod #Običaj Ovaj običaj potiče iz davnih vremena i u skladu je sa starim verovanjima Srba u Gornjem Livoču koji je opstao do danas.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.