Sever Kosova spreman da se nagodi?

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jan.2012, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sever Kosova spreman da se nagodi?

Kako se bliži datum održavanja referenduma na severu Kosova pojačava se i "diplomatska aktivnost" na relaciji Kosovska Mitrovica - Beograd. Prema informacijama do kojih su "Vesti" došle u Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici, čelnici ovih opština mogli bi da odustanu od najavljenog referenduma, ali samo pod uslovom da im Beograd garantuje raspisivanje izbora i na severu Pokrajine.

Osim lokalnih, parlamentarnih i predsedničkih izbora, koji bi se održali istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kad i u Srbiji, prvi put se, od dolaska Kfora na Kosovo i Metohiju, od Vlade Srbije traži i raspisivanje pokrajinskih izbora.

Prema istom izvoru, Beograd će srpskim zahtevima izaći u susret samo ako ponovo ne prođe kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji, ako Brisel početkom marta kaže "da" Srbija će morati, zbog daljih pregovora o evropskim integracijama i još većih pritisaka da se odrekne institucija na Kosmetu koje Albanci i EU smatraju nelegalnim i paralelnim. Pošto bi to značilo priznavanje nezavisnog Kosova, Boris Tadić i vlada Mirka Cvetkovića rizikuju ozbiljan sukob sa Srbima na severu Kosova, a i sa mnogim u Srbiji.

- Ukidanje opština i drugih srpskih institucija ne dolazi u obzir, Beogradu smo poslali jasan zahtev da, kad i u Srbiji, raspiše izbore i na Kosovu i Metohiji, tražili smo da se, osim lokalnih i parlamentarnih, održe i pokrajinski izbori, ako ne mogu na celom Kosmetu, onda bar tamo gde mogu. Želimo da formiramo Skupštinu KiM koja bi imala svoje organe (Veće) i bila najveći autoritet za sve preostale Srbe u Pokrajini.

Iz Beograda još nema odgovora, čekaju i taktiziraju, a i konsultuju se sa EU: ako kandidatura ne prođe - raspisaće lokalne i parlamentarne izbore, pokrajinske, siguran sam, neće ni u jednoj varijanti, prvo, zato što ih je tehnički teško, a u nekim delovima i nemoguće organizovati, i drugo, jer bi se dodatno zamerili međunarodnoj zajednici - kaže naš sagovornik.

- Raspisivanje pokrajinskih izbora je delikatna i teško ostvariva ideja, jer bi dovela do velikih problema sa međunarodnom zajednicom. Iako nije zadovoljan međunarodnim institucijama u Pokrajini, Beograd im se neće zamerati, jer su one jedini "kanal" preko koga se komunicira sa Prištinom - smatra Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Mada je ishod referenduma unapred poznat, on za Srbe ima veliki značaj, jer bi potvrdio jedinstvo i ojačao sadašnje predsednike opština za koje Priština, deo međunarodne zajednice, a i neki u Beogradu, tvrde da nemaju mandat naroda i da rade na svoju ruku.

- Ako odustanemo od referenduma, a Srbija ne raspiše izbore i na Kosmetu, čelnici opština na severu ostaće da "vise" i tek tada postali bi nelegitimni, zato u pregovorima ovih dana moramo biti vrlo oprezni - ističe izvor "Vesti" u Kosovskoj Mitrovici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.