Sever Kosmeta čeka ishod dijaloga

Izvor: RTS, 23.Mar.2013, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sever Kosmeta čeka ishod dijaloga

Meštani četiri opštine sa severa Kosmeta pitaju se kakve bi posledice ishod briselskog dijaloga Beograda i Prištine mogao da ima na njihov svakodnevni život. Primena dogovora čeka se strahom od gubitka posla, prihoda i asimilacije.

Ishod briselskog dijaloga Beograda i Prištine na severu Kosova se očekuje u atmosferi neizvesnosti. Stanovnici četiri opštine na severu pitaju se kakve bi posledice briselski dogovori mogli da imaju na njihov svakodnevni život.

Lokalna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samouprava, pravosuđe, zdravstvo i školstvo u tom delu Kosova gotovo da funkcionišu kao u svakom drugom delu Srbije. Nigde u Srbiji nema toliko srpskih zastava kao u Kosovskoj Mitrovici, ali za stanovnike severa Kosova institucije Srbije nisu samo pitanje simbola.

Građanin Mitrovice Marko Jakšić na svom blogu i na društvenim mrežama aktivno zastupa stav protiv integracije sa Prištinskom institucijama.

"Prošle godine je problem bila carina, i to je rešeno u korist albanske strane. Danas su to bezbednosne strukture. Posle bezbednosnih struktura na red će doći lokalna samouprava, posle njih integracija zdravstva i školstva u obrazovni sistem Kosova po Ahtisarijevom planu", objašnjava Jakšić.

Primena briselskih dogovora se na severu čeka se strahom od gubitka posla, prihoda i asimilacije.

Jedna od institucija čija budućnost je neizvesna je Viši sud u Zvečanu, u kome Marko radi. Sud, osporavan od Prištine i međunarodne zajednice, radi po zakonima Srbije, ali u odsustvu srpske policije, nema sredstva prinude.

"U situacijama kad sudske odluke, koje su pravosnažne, treba da se sprovedu, nama nedostaje asistencija policije da se odluke, koje stranke ne žele da dobrovoljno ispune, fizički sprovedu", kaže predsednik Višeg suda u Mitrovici Nikola Kabašić.

Nema saradnje KPS-a i opštinskih vlasti

S druge strane, Kosovska policija, kao jedina prištinska institucija na severu, kaže da nema saradnje suda i opštinskih vlasti, čime objašnjava loš učinak u rešavanju brojnih incidenata.

"Što se tiče lokalnih institucija, kao što su sudstvo i opštine, koje bi trebalo da utiču na poboljšanje posla Kosovske policije, nedostatak podrške dovodi do toga da mi zaostajemo u sprovođenju zakona", ističe portparol Kosovske policije Besim Hoti.

Opština u Mitrovici, kao i sve druge institucije na severu, godinama funkcionišu bez ikakve veze sa vladom u Prištini. Kakav god dogovor bude postignut u Briselu, najveći problem biće uveriti ljude koji tu žive da treba da ga prihvate.

Integracija sudstva u kosovski sistem i povlačenje bezbednosnih snaga za koje Beograd tvrdi da ih nema, ključni su zahtevi u briselskom dijalogu. Ljudi se, međutim, se brinu i za budućnost zdravstva, škola i univerziteta.

"Ono što nas brine je da li mi za mesec, dva postajemo studenti koji će dobijati diplome sa kosovskim pečatima ili ćemo dobiti diplomu fakulteta sa pečatom republike Srbije, fakulteta koji smo i upisali", pita se student Pravnog fakulteta u Mitrovici Miloš Đoković.

Mnoga pitanja na severu Kosmeta očekuju odgovore u atmosferi neizvesnosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sever Kosmeta sa zebnjom čeka ishod pregovora u Briselu

Izvor: Vesti-online.com, 24.Mar.2013, 00:14

Meštani četiri opštine sa severa Kosmeta pitaju se kakve bi posledice ishod briselskog dijaloga Beograda i Prištine mogao da ima na njihov svakodnevni život. Primena dogovora čeka se strahom od gubitka posla, prihoda i asimilacije, izveštava Radio televizija Srbije...Foto - arhiva: Kosovska Mitrovica.. ..Ishod...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.