Server: Nema dokaza da su SAD za podelu Kosova, reći će - ne

Izvor: N1 televizija, 15.Avg.2018, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Server: Nema dokaza da su SAD za podelu Kosova, reći će - ne

Američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server izjavio je da nema jasnih dokaza da SAD podržavaju podelu Kosova.

Server je za Radio slobodna Evropa rekao da su premijerka i ministar spoljnih poslova Srbije, Ana Brnabić i Ivica Dačić, u Vašingtonu razgovarali o podeli Kosova s ljudima bliskim predsedniku SAD Donaldu Trampu, koji su samo izrazili spremnost da saslušaju predloge.

"Ja zaista ne mislim da su Amerikanci imali nameru da potvrde ispravnost takvog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koncepta. Jedino što su učinili je da saslušaju. To je nadalje na Balkanu interpretirano kao podrška. Ja nisam uočio prisustvo podrške u Vašingtonu za konkretnu ideju podele Kosova. I verujem da će Amerikanci na kraju reći veoma jasno - ne", rekao je profesor Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu za RSE.

On je dodao da je ključna pozicija Nemačke, čija se kancelarka Angela Merkel usprotivila promeni granica na Balkanu.

"Bez nemačke podrške, ideja korekcije granica, zamene teritorije, ili kako god to već nazvali, jednostavno ne može biti realizovana. Toliki je značaj Nemačke na Balkanu", rekao je Server.

Američki stručnjak je ocenio da je Srbija oduvek bila zainteresovana za podelu Kosova, ali da je prava promena što je predsednik Kosova Hašim Tači počeo da govori o tome.

Server je dodao da misli da je Tači time napravio grešku.

"Razmena teritorije pogađa interese svih, zato što je Srbija uvek htela da održi kontrolu nad severno - južnim putem ka moru, ka Solunu u Grčkoj, a i Kosovo je uvek želelo da zadrži kontrolu nad izvorima snabdevanja vodom na severu Kosova. Tako da ne verujem da će se dogovor na ovom polju održati. Takođe mislim da je Angela Merkel učinila veliku uslugu svima tako što je rekla - ne. Mislim da bi i Amerikanci trebalo da kažu - ne, takođe. U tome su bili spori, ali nadam se da će reći jasno i neupitno - ne", dodao je on.

Server je naveo da u slučaju podele, Kosovo ne bi ostalo nezavisna država jer bi podela vodila pokušajima ujedinjenja s Albanijom ili delovima Makedonije naseljenim Albancima.

"Tako bi nastao haos na Balkanu. To bi bio kraj svake nade za priključenje EU, kao i za svaki očekivani vremenski okvir u kom bi to trebalo da se realizuje. Dakle, u ovome leži velika opasnost za evropske i NATO ambicije obe strane, i Prištine i Beograda", rekao je on.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.