Sertić: Prikupljamo podatke o imovini na Kosovu

Izvor: RTS, 09.Maj.2015, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sertić: Prikupljamo podatke o imovini na Kosovu

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je u Gračanici da Srbija prikuplja podatke o imovini na Kosovu i Metohiji i da će biti spremna za najvažniji dijalog u Briselu o imovini.
Željko Sertić je odgovarajući na pitanje novinara rekao da je država prošle godine pokrenula akciju popisivanja imovine na Kosovu u saradnji sa kompanijama i građanima, prenosi Tanjug.

"Cilj je da popišemo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sva potraživanja i dugove i da imamo preciznu evidenciju i sada se ti podaci obrađuju", istakao je Sertić dodajući da ćemo jedino na taj način moći dokumentima da potkrepimo svoje zahteve.
Sertić je rekao da jedino tako možemo da rešimo taj višegodišnji problem i izrazio očekivanje da će i po pitanju imovine na Kosovu biti poštovan neprikosnoven princip vlasništva nad imovinom kao što je to svuda u svetu.
Ministar Sertić izjavio je da srpski interesi neće biti zaobiđeni u privatizaciji Brezovice i dodao da je predviđen rok od šest meseci u kome treba da budu definisani svi detalji u toj privatizaciji. 
"Što se tiče Brezovice, proces je započet preko Kancelarije za KiM i predsednici opština već razgovaraju sa potencijalnim investitorima. To nije jednostavan proces, niti crno-bela slika kako su kosovske vlasti pokušale da predstave da je to završen projekat", rekao je Sertić. 

Nakon sastanka sa predsednikom opštine Gračanica Vladetom Kostićem, Sertić je rekao da je određen rok od šest meseci u kome svi detalji moraju da budu definisani i izrazio uverenje da će srpski interesi biti uvaženi.
"Imamo snage i mogućnosti da se sa tim problemom nosimo", poručio je Sertić.
Podsetio je da je u prethodnom periodu bilo dosta problema u privatizacijama na Kosovu, navodeći da su mnoga pravila i zakoni tu prekršeni zbog čega je veliki broj ljudi ostao bez posla.
Sertić je pre sastanka u opštini Gračanica prisustvovao liturgiji u manastiru Gračanica koji je služio episkop raško-prizrenski i kosovsko- metohijski Teodosije.
Skup privrednika u Gračanici 
Više od 70 vodećih srpskih i kosovskih privrednika sastali su se danas prvi put u organizaciji Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova (PKK), u Gračanici, gde su poručili da grade mostove saradnje.

Biznis forum su, u prisustvu ministra privrede Srbije Željka Sertića, otvorili predsednik PKS Marko Čadež i predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.
Grdželiju je poručio da privrednici ovako grade mostove saradnje i da se skup baš održava na Dan Evrope.
"Budćnost ove regije je u ekonomskoj saradnji, samo orijetacija prema zajedničkim interesima može dovesti do razvoja ovog regiona", istakao je Grdžaliju, dodajući da privrednici tako doprinose briselskom dijalogu srpskih i kosovskih predstavnika.
Prema njegovim rečima, možemo dostići socijalni mir i poboljšati naš ugled poslovnom saradnju, s obzirom da biznis nalazi svoje kanale i prodire u sve pore društva.
"Poklonimo Balkanu budućost preko ekonomske saradnje i tako što ćemo pružiti ruku jedni drugima", poručio je Grdžaliju i izrazio očekivanje da će danas biti potpisani novi ugovori.
Čadež je poručio da ovaj region treba da bude prepoznatljiv po ekonomskoj  saradnji, a ne po sukobima, čemu svakako doprinose ovakvi skupovi.
"Pokušavamo da nađemo rešenja za svakodnevne probleme sa kojima se prvirednici suočavaju. Želimo da kažemo da je svaki kontakt veliki plus za obe ekonomije i čitav region", istakao je Čadež.
On je kazao nema smisla da ne zarađumo zajedno i ne otvaramo zajedno nova radna mesta, kao ida ovaj region ima 30 miliona potrošača i da zajedno treba da budemo spremni za evropsko tržište od 500 miliona potrošača.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sertić: Prikupljamo podatke o imovini na Kosovu

Izvor: Studio B, 09.Maj.2015

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je u Gračanici da Srbija prikuplja podatke o imovini na Kosovu i Metohiji i da će biti spremna za najvažniji dijalog u Briselu o imovini...Željko Sertić je odgovarajući na pitanje novinara rekao da je država prošle godine pokrenula akciju popisivanja...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.