Seljimi: Srbija će biti uslovljena da prizna Kosov

Izvor: Akter, 11.Feb.2016, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seljimi: Srbija će biti uslovljena da prizna Kosov

Proces priznavnja Kosova je jednosmerna ulica, postaćemo članica UN, a Srbija će biti uslovljena da prizna Kosovo, tvrdi zamenik ministra kosovske diplomatije Petrit Seljimi

"Činjenica je da će Kosovo priznati i Srbija, jer će u nekom trenutku imati da bira između dve opcije - ili EU, uz jasne granice šta je Srbija, ili bez Evrope sa nekim zastarelim idejama. Do tog momenta ćemo ići dva koraka napred, jedan nazad. Na kraju će Srbija biti uslovljena priznanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Kosova", rekao je Seljimi za RTK2.

On tvrdi i da se priznanja nastavljaju, a da Kosovo sada lobira za priznanja u zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike.

"Prošle godine su bila tri priznanja Kosova kao nezavisne države i mora da bude jasno da velikog broja priznanja neće biti, jer je većina zemalja UN priznala Kosovo. Mi smo na brojci od 111 zemalja i svake godine će biti po nekoliko priznanja, a to neće zavisiti samo od nas", rekao je Seljimi za RTK2.

Od internih situacija u tim zemljama zavisi kada će one objaviti priznanja, ali kosovski pasoš je priznat od strane 183 zemalja, čak i za Rusiju i Kinu mi dobijamo vizu veoma lako, naveo je Seljimi i dodao da više nema razgovora o statusu jer je to odavno poznato.

"Sad je bitno da se razgovara o članstvu Kosova u UN, i to znaju i Beograd i Priština, Vašington i Brisel i na tome će se raditi u godinama koje slede", tvrdi Seljimi.

Uveren je da se "drastično popravlja situacija u odnosima sa zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo" i navodi da pre četiri godine  pet zemalja koje nisu priznale Kosovo nisu htele ni da razgovaraju o tome, a sada se situacija drastično promenila.

"Oni nisu stavili ni veto na S SP. Imamo dobre odnose sa četiri od pet zemalja. Čak imamo i bilateralne posete, pa je i grčki ministar diplomatije bio na Kosovu. Do priznanja će doći jer "niko neće biti veći katolik od pape", smatra zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, Priština se od prošle godine fokusirala i na multiratelarnu diplomatiju, kako bi Kosovo učestvovalo u međunarodnim organizacijama.

Kosovo će, kaže, ove godine aplicirati za Savet Evrope, a intezivno se radi i na institucializaciji ugovornih mogućnosti sa NATO.

"Mi, sa našom diplomatijom koja ima 11 puta manji budžet od srpske i osam puta manje diplomata, imali smo ogromnu većinu na glasanju za članstvo u UNESKO. Nedostajalo nam je tri glasa, i sad znamo gde su oni i to ćemo da dobijemo 2017. godine", poručio je Seljimi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.