Izvor: Danas, 18.Feb.2015, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Olakšaćemo položaj Srbima na Kosovu

Beograd - Nedavni dogovor Beograda i Prištine o pravosuđu sprovodiće se, u skladu sa Prvim sporazumom o normalizaciji odnosa, u pravnom okviru Kosova. Pitanje pred kim će srpske sudije koje budu prešle u kosovske sudove polagati zakletvu još nije dogovoreno, a Beograd sada radi na tome i da nijedan sudija Srbin ne bude imenovan bez saglasnosti srpske strane, izjavio je juče ministar pravde Nikola Selaković, odgovarajući na pitanja članova Odbora za >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije.

Selaković je objasnio da je ovim sporazumom "ispoštovana i Rezolucija 1244 SB UN, na osnovu koje Srbija nije imala pravo na sudove i tužioce na KiM", a to će olakšati i položaj i Srba kojima se sada "na pravdi Boga sudi na Kosovu".

- Ovo što mi moramo da radimo, odvijalo bi se i sa nama i bez nas, ušao bi neko u te institucije sa srpskim imenom i prezimom ko bi se navodno zalagao za srpski narod i bio pokriće pred međunarodnom javnošću, što je već rađeno, rekao je Selaković, navodeći da su u svim pregovorima o pravosuđu, pored zvaničnika iz Beograda, učestvovali i predsednik Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić i viši tužilac Milan Bigović.

Selaković se pohvalio ispregovaranim brojem srpskih sudija, tužilaca i sudskog osoblja uprkos neravnopravnom etničkom odnosu snaga četiri prema jedan u korist kosovskih Albanaca, jer dogovoreno pravosudno kosovskomitrovačko područje obuhvata 7 opština - 4 srpske i 3 većinski albanske. Drugi Selakovićev argument u prilog sporazumu je dogovor da će odeljenje Apelacionog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice biti drugostepeno za sve predmete iz svih 10 većinski srpskih opština na KiM.

Odbor za KiM juče sa ubedljivom većinom glasova usvojio Izvešaj o radu vladine Kancelarije za KiM, čemu se prethodio žestok verbalni duel između šefa poslaničke grupe DS i člana Odbora Borislava Stefanovića i direktora Kancelarije Marka Đurića. Stefanovićeva primedba da bi Izveštaj morao da sadrži taksativno navedene sve korisnike i troškove, kao i specifikacije - kome su, pod kojim tenderskim i drugim uslovima povereni poslovi, nije naišao na Đurićevo razumevanje. Rasprava se prenela na lična i politička uzajamna optuživanja, zbog čega je intervenisao predsednik Odbora Milovan Drecun.

Đurić je rekao da se "izbornom voljom građana Stefanović na KiM ne pita ništa", da na sednice Odbora dolazi "nedovoljno informisan" i da ga Srbi na KiM često pominju zbog, po njih nepovoljnih "Stefanovićevih sporazuma o slobodi kretanja". Kao argument u raspravi Đurić je naveo i dopis ministra u Cvetkovićevoj vladi Milana Markovića, koji upozorava Stefanovića da rezultati njegovih sporazuma ne odgovaraju dogovorenom pregovaračkom okviru.

Stefanović je odgovorio da je reč o internom dopisu i podsetio da je tadašnja vlada usvojila sve njegove izveštaje o tehničkom dijalogu u Briselu, a SNS za njih glasala u Skupštini Srbije On je, između ostalog, tražio da Đurić kaže da li je lično video kamere u Zvečanu za koje je Kancelarija za KiM avansno platila milion evra, da saopšti za koje je NVO donirano više od 181 miliona dinara, koje su druge neprofitabilne organizacije dobile preko 131 miliona dinara... Šef poslanika DS tražio je i da Đurić objasni kakva je veza, osim plata iz budžeta Srbije, između srpskih privremenih organa lokalne uprave i upravnih okruga na KiM, kad je Beograd priznao kosovske zakone, institucije i pravosuđe.

Gde je Mustafa?

U raspravi sa Stefanovićem, Đurić je reagovao i na izjave kosovskog premijera Ise Mustafe da bi na kraju procesa normalizacije odnosa Srbija trebao da prizna nezavisnost Kosova. "Mustafi kažemo ne, Srbije nikada neće priznati jednostavno proglašenu kosovsku nezavisnost. Predstavnici kosovskih Albanaca trebalo da se okrenu budućnosti i rešavanju nagomilanih problema, naročito ekonomskih", poručio je Đurić. Stefanović ga je opomenuo da "Mustafa ne prisustvuje sednici Odbora za KiM, a da Đurić treba da odgovara na poslanika Skupštine Srbije".

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Selaković: Ne sme na Kosovu da sudi onaj ko u Srbiji nije mogao da bude ni sudijski pomoćnik

Izvor: Politika, 18.Feb.2015

Ministar pravde je rekao da se još nije razgovaralo o tome pred kim će buduće sudije i tužioci na KiM polagati zakletvu..Sporazum o pravosuđu između Beograda i Prištine, o kome se juče raspravljalo na sednici skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, bio je povod za politička optuživanja sadašnje...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.