Selaković: Moguć zastoj u primeni Briselskog sporazuma

Izvor: Blic, 05.Jul.2013, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Moguć zastoj u primeni Briselskog sporazuma

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković rekao je danas da postoji mogućnost da dođe do zastoja u primeni Briselskog sporazuma, zbog neusvajana Zakona o amnestiji u Skupštini Kosova.

- Ovakavim postpukom Prištine, nadam se da ne ulazimo, ali sve izgleda kao da ulazimo u jedan zastoj primene sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i to svakako ne našom krivicom - rekao je Selaković.

Reforma pravosuđa i borba protiv korupcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Govoreći o otpočinjanju pregovora i otvaranju ključnih poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i borbu protiv korupcije, Selaković je rekao da je Srbija već počela rad na tim poglavljima usvajanjem strategija o reformi pravosuđa i bori protiv korupcije i akcionih planova.

On je istakao da je odbacivanje Zakona o amnestiji u Skupštini Kosova mnogo ozbiljnije nego što javnost u Srbiji misli, jer je on bio preduslov za integraciju organa pravosuđa i policije.

- Bez Zakona ne možemo da govorimo o potpunoj integradiji nosilaca pravosudnih funkcija, odnosno sudova i tužilaštava na područiju Kosova i Metohije, bez toga ne možemo da razgovoramao ni o integraciji policijskih službenika, jer je taj zakon bio ključni preduslov za tako nešto - kazao je Selaković.

On je rekao da je za Srbiju “neprihvatljiva” promena bilo kog dela Zakona oko koga su se, kako je naveo, “četiri nedelje lomila koplja u Briselu”.

- Neusvajanjem ovog Zakona pravi se veliki korak nazad, to je ono sto nije dobro, ovim zakonom bila je garantovana amenstija onima koji ne poštuju ustavno-pravni poredak Kosova - rekao je Selaković i dodao da je njegov cilj garantovanje pravne sigurnosti i “otvaranje vrata pomirenja između Srba i Albanaca”.

Govoreći o Skupštini Kosova i Metohije u Zvečanu koju su juče formirali srpski odbornici, ministar je istakao da je to “nepotreban postupak” koji Srbima koji tamo žive neće pomoći.

Upitan o rekonstrukciji Vlade, Selaković je rekao da je uveren da će ona biti sveobuhvatna i temeljna, što ne znači promenu “samo jednog ili dva lica koji sede u ministarskim stolicama”, već i promene na nižim nivoima, kao što su kadrovske promene državnih sekretara, pomoćnika ministara, direktora javnih preduzeća.

- Uveren sam da će rekonsturkcija takva biti, ne šminkereski posao, već suštinski posao. Vidite, već posle 20 minuta neke utakamice, vi vidite ko ne igra doboro”, rekao je Selaković i dodao i da je rad njegovog minsitarstva pod lupom stranke.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Neusvajanje Zakona o amnestiji veliki korak nazad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2013

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković rekao je danas da postoji mogućnost da dođe do zastoja u primeni briselskog sporazuma, zbog neusvajana Zakona o amnestiji u Skupštini Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.