Sednica vlada Kosova i Albanije, protest porodica ubijenih

Izvor: N1 televizija, 26.Nov.2018, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica vlada Kosova i Albanije, protest porodica ubijenih

U Peći je održana zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije. Albanski premijer Edi Rama dao je Prištini punu podršku da nastavi s taksama na robu iz Srbije, a dve vlade dogovorile su slobodnu trgovinu.

Predstavnici vlada Kosova i Albanije su, nakon zajedničke sednice održane danas u Peći, potpisali devet sporazuma kojima se očekuje dalje unapredjenje odnosa.

Potpisani su sporazum o priznanju vozačkih dozvola, o zajedničkoj carinskoj kontroli na graničnom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prelazu Morina, kod Vrmice, o javnom dugu i zajedničkoj saradnji sa medjunarodnim financijskim organizacijama, o ukidanju rominga, saradnji iz oblasti omladine, o saradnji iz oblasti zdravstva.

Takođe su potpisani i sporazumi o priznanju fitosanitarnih i veterinarskih uverenja, sporazum o stvaranju zajedničke Privredne komore Kosova i Albanije i sporazum iz oblasti priznanja industrijske svojine.

Za održavanje zajedničke sednice dve vlade, kosovska strana je, kako je javio radio Slobodna Evropa, izdvojila 128 hiljada evra.

Prva zajednička sednica vlada dve zemlje održana je 2014. godine u Prizrenu, druga je održana 2015. u Tirani, treća u Prištini 2016. godine i četvrta 2017. u Korči.

"U roku od šest meseci od Nove godine neće postojati nijedna tarifna ili netarifna barijera između Republike Albanije i Republike Kosovo. Biće priznate uzajamne dozvole, kao i to da je na graničnim prelazima potreban samo dokument jedne strane. Dakle, ako roba ulazi iz Kosova u Albaniju, potrebni su samo kosovski papiri, i obratno. Ovo je veliki korak, a ovaj primer nudimo i regionu i ako neko saradnju između Kosova i Albanije vidi očima prošlosti, neka ih od sada vidi očima buducnosti", rekao je Edi Rama.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, najavljujući potpisivanje devet sporazuma, ocenio je da oni vode ka boljoj budućnosti i saradnji dve zemlje.

"Srećan sam zbog rezultata ovog sastanka i ubeđen sam da mogućnost da potpišemo devet sporazuma vodi ka boljoj budućnosti. Znam da narod Kosova i Albanije očekuju više od nas i odavde nastavljamo nezaustavljivo u ostvarivanju poslova koji nas očekuju", kazao je Haradinaj na zajedničkoj sednici dve vlade.

On je rekao da Kosovo ostvaruje prioritete evropske agende, da je sto odsto ostvarilo obaveze u procesu liberalizacije viza i da, kao i svaka druga zemlja, očekuje da se njena prava poštuju od strane Evropske unije.

"Kosovo nije stalo čekajući od drugih da nešto urade, ono je s uspehom uradilo svoje poslove", kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer je ocenio da je Albanija uvek mogla da računa na Kosovo, kao što je Kosovo računalo na Albaniju, što se pokazalo i 1999. godine.

Premijer Haradinaj se saglasio sa premijerom Ramom da se najkasnije do kraja juna sledeće godine ukinu sve ne tarifne i carinske takse za robu sa Kosova i iz Albanije, da se ukine roming i da se međusobno priznaju vozačke dozvole.

Protest članova porodica Kumanovske grupe

Pred početak današnjeg sastanka vlada Kosova i Albanije u Peći, ispred hotela Dukađini, gde je sastanak održan, počeo je protest članova porodica ubijenih u Kumanovu, tokom oružanog sukoba sa pripadnicima snaga bezbednosti Makedonije 9. i 10. maja 2015. godine.

Članovi porodica poginulih protestuju noseći transparente sa natpisima kao što su "Gde su ostali momci iz kumanovske grupe", "Moralna je obaveza da se zaštite veterani crvene i crne zastavice" i "Gruevski pobegao iz Albanije".

Koha podseća da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj obećao odavno pružanje velike podrške članovima porodica poginulih u tom slučaju.

Za pokrivanje troškova porodica osuđenika i onih koji su ubijeni u slučaju Kumanovo dodeljeno je 290.000 evra. Takođe je objasnio da će svaka porodica zatvorenika i onih ubijenih dobiti 10 hiljada evra.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.