Sednica Odbora za Kosovo

Izvor: RTS, 08.Mar.2012, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Odbora za Kosovo

Na sednici Odbora za KIM radikali, naprednjaci i poslanici DSS-a zaključuju da leci Euleksa i regionalni forum u Danilovgradu dokazuju koliko su štetni sporazumi dogovoreni sa Prištinom. Ocenjeno je da je opozicija na vreme upozoravala da sporazum o slobodi kretanja podrazumeva priznavanje kosovskih dokumenata.

Sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije prekinuta je posle dvočasnovne rasprave jer se predstavnici vlade i tima za pregovore sa Prištinom nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pojavili kako bi obrazložili dogovor Srbije i Kosova o regionalnom predstavljanju postignut 24. februara.

Predsednik Odbora Ljubomir Kragović rekao je da su ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović nedolazak obrazložili time što Vlada Srbije još nije razmatrala izveštaj o dogovoru sa poslednje runde dijaloga, što je opozicija oštro kritikovala.

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS), Srpske radikalne stranke (SRS) i Srpske napredne stranke (SNS) naveli su da je nedopustivo da Vlada Srbije šalje svoje predstavnike na jučerašnji skup u Danilovgradu na kojem je bio i predstavnik kosovskih institucija, a da njeni predstavnici, pod izgovorom da još nije razmatran postignut dogovor, ne dođu na sednicu Odbora.

Predstavnici opozicije kritikovali su dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine, navodeći da je to korak ka potpunom priznanju nezavisnosti Kosova učinjen radi dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Oni su ocenili da su leci koje je Euleks delio na Jarinju i Brnjaku o preregistraciji vozila i korišćenju kosovskih dokumenata od 1. juna, u skladu sa "izdajničkom politikom Borisa Tadića".

Poslanik DSS Slobodan Samardžić rekao je da Vlada Srbije, pod uticajem Zapada, planira da raspiše, ali ne i održi izbore na Kosovu, što će, kako je ocenio, biti poslednji čin kapitulantske politike priznavanja Kosova.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović rekao je da je politika vlade prema Kosovu posle postignutog dogovora o regionalnom predstavljanju u potpunosti ogoljena i da je jasno da je učinjeno sve kako bi Srbija dobila status kandidata.

On je kazao da je rok za preregistraciju i preuzimanje kosovskih dokumenata za kosovske Srbe pomeren do 1. juna kako bi u centralnoj Srbiji prošli izbori, koji su, kako je naglasio, jedino bitni vladajućoj većini da bi očuvala fotelje.

Pelević: Prevelika cena za kandidaturu

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Borislav Pelević rekao je da odbor ne može da raspravlja o postignutom dogovoru o regionalnom predstavljanju jer nema predstavnika vlade, ali "da se iz izjava zvaničnika EU može jasno videti da je Priština ostvarila veliku pobedu jer je postala pravna država i međunarodni subjekt".

"Priština može da se pojavljuje kao punopravni član što smo videli u Danilovgradu, gde je pisalo Kosovo sa zvezdicom ali bez fusnote, a tu je sedeo i predstavnik Vlade Srbije", rekao je on.

Pelević je rekao da je dogovor veliki poraz Beograda i prevelika cena za dobijanje statusa kandidata.

Politiku pregovaračkog tima i Vlade Srbije branio je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević koji je rekao da je Odbor za Kosovo imao uvid u sve akte Vlade Srbije i ponovio da DS nikad neće priznati nezavisnost Kosova.

"Kosovo nije ni pedalj dalje nego što je bio '99. godine. Kosovo je neotuđivi deo Srbije i DS nema nameru da prizna nezavisnost pokrajine", kazao je on i dodao da Beograd nije poslao svog ambasadora u Prištinu, da se ne zalaže da Priština ima svog predstavnika u UN i da Kosovu nedostaju mnogi atributi nezavisnosti.

Međutim, poslanik DS iz Kosovske Mitrovice Dragiša Đoković rekao je da nijedan od postignutih sporazuma sa Prištinom ne donosi korist Srbima na Kosovu i ocenio da je cilj da se u daljoj fazi pregovora kosovskim vlastima predaju i telekomunikacije i upravljanje energetskim sistemom.

On je kritikovao predstavnike vlade jer, kako je rekao, nisu došli na sednicu odbora a mogli su da prisustvuju skupu u Danilovgradu. Sednica Odbora za Kosovo trebalo bi da bude nastavljena u utorak, 13. marta, u 12 časova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.