Sećanje na 17. mart: Nas je UNMIK proterao, ne Albanci (VIDEO)

Izvor: KMnovine.com, 20.Maj.2018, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na 17. mart: Nas je UNMIK proterao, ne Albanci (VIDEO)

Tokom Pogroma 17. - 19. marta 2004. godine sa Kosova i Metohije je prognano 4012 Srba. Većina njih pobegla kako bi se spasila pred talasom albanskog nasilja ali tamo gde Albanci nisu smeli da napadnu, za njih je progon sprovela UNMIK policija.


   
David Anđelković - svedok i stradalnik / KM novine    












Na južnom obodu Kosovske Mitrovice smešteno >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << je selo Svinjare, jedno je od onih koja su najviše stradala tokom martovskog pogroma. Koncentracija Sba u njemu je bila prilično velika pa Albanci nisu smeli da se upuste u samostalno proterivanje jer bi naišli na jak otpor a to je ono što su oduvek izbegavali. Umesto njih za to je učinila Međunarodna zajednica u liku UNMIK policije, KFOR-a i drugih zvaničnih misija za "uspostavljanje mira".

David Anđelković, prognani Srbin iz Svinjara, za KM novine govori o ovom progonu i kako je sve teklo tih dana. Njegova lična drama samo je jedna od mnogih koje su se odvijale u vreme organizovanog šiptarskog nasilja podstaknutog lažnim optužbama protiv Srba.  U njemu je sinhonizovano učestvovalo preko 50 hiljada Albanaca.

Svedočenje Anđelkovića je veoma dragoceno jer razobličava lažne navode o tome da Međunarodna zajednica nije bila sosobna da nešto učini. Bila je i učinila je. Organizovanim prevozom je sve Srbe povula iz ovog sela nakon čega su Albanci upali i tako prazno elo počeli da pljačkaju i pale srpsku imovinu.
Kako je dalje tekao poušaj povratka i šta danas prognani Srbi misle o tome, poslušajte u ovom video - dokumentu.

  POGLEDAJTE VIDEO:  📽




Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.