Savez za Srbiju: Vučić potvrdio neuspeh svoje kosovske politike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2020, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez za Srbiju: Vučić potvrdio neuspeh svoje kosovske politike

Predsednik države Aleksandar Vučić je svojom izjavom da će Srbiji biti ponuđeno rešenje za Kosovo "koje neće smeti da prihvati, ali će joj biti teško da ga odbije" još jednom potvrdio neuspeh svoje kosovske politike, saopštio je Savez za Srbiju.

Ta stranka navodi da Vučić osam godina pregovara sa svojim partnerima, ratnim zločincima Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, i da je pre sedam godina potpisao Briselski sporazum kojim je predao prištinskim vlastima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kontrolu nad celom teritorijom Kosova i Metohije.

Dodaje se da godinama slušamo priče Vučića o tome kako se bori, kako spava na podu, kako vodimo sa pet nula u pregovorima i imamo neverovatan ugled i njegove prijatelje svuda po svetu.

Komentarišući Vučićevu izjavu da je narod odbio njegov plan za Kosovo i Metohiju, pa ćemo sada dobiti lošije rešenje, SZS ukazuje da on nikada nije predložio nikakav plan, niti je o njemu ikada organizovana nijedna rasprava - ni u Skupštini Srbije, ni u javnosti.

Građani Srbije nikada nisu pitani, niti su ikada bili upoznati sa planom za Kosovo i Metohiju, Vučić je sam pregovarao i sam je odgovoran za rezultat, ističe SZS.

Navodi se da referendum o kome Vučić govori može biti samo o njegovoj smeni i ocenjuje da nas njegovo nesposobno vođenje pregovora u kojima smo, kako je rekao, "dali sve, a nismo dobili ništa", dovodi do dva zaključka - ili je pregovarao samo za sebe, a ne za državne interese, ili nema intelektualni, politički ili bilo koji drugi kapacitet da odbrani državne interese u pregovorima.

Savez za Srbiju ukazuje da Vučić ne govori šta mu je plan za Kosovo ni uoči svojih "lažnih izbora", ali zato najavljuje da će posle njih morati da pristane na nešto što ne sme da se prihvati.

Tim stavom on javno potvrđuje čemu, između ostalog, služe izbori i krajnje je vreme da se zapita da li je to na šta je spreman čak i za njega prevelika i sramna cena za opstanak na vlasti, navodi se u saopštenju i dodaje - "zato bojkot".

Jovanović: O secesiji Kosova se ne može odlučivati na referendumu

Član predsedništva pokreta Metla Miloš Jovanović ocenio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rešavanje pitanja Kosova i Metohije nepotrebno dramatizovao.

On je tako reagovao na ocenu predsednika da će Srbija biti izložena ultimatumu da prizna nezavisnost Kosova.

Jovanović smatra i da je referendum u kome predsednik Srbije vidi rešenje za Kosovo i Metohiju "beg od sopstvene predsedničke odgovornosti", a dodaje i da referendum ne može da sadrži pitanje koje nije u skladu sa Ustavom.

"Niti će biti ultimatuma pod pretnjom rata, niti o secesiji Kosova može da se odlučuje ne referendumu", kaže Jovanović i dodaje da je lična odluka predsednika da li će da podnese ostavku, kako je, kaže Jovanović, nagovestio.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.