Savet Evrope objavio izveštaj o stanju u kosovskim zatvorima

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2016, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope objavio izveštaj o stanju u kosovskim zatvorima

Situacija u zatvorima na Kosovu se donekle popravila u odnosu na 2010. godinu kada je reč o policijskom zlostavljanju, ali je primetan veliki broj navoda pritvorenih da su ih fizički zlostavljali policajaci, navodi se u izveštaju Komitet Saveta Evrope za borbu protiv torture.

U izveštaju SE piše se da se većina navoda odnosila na udarce, šutiranje i šamaranje prilikom policijskog ispitivanja, u cilju iznuđivanja priznanja ili u trenutku hapšenja.

Komitet SE >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za borbu protiv torture pozvao je nadležne u Prištini da preduzmu dodatne mere u borbi protiv policijskog zlostavljanja, uključujući obuku službenika. Takođe se preporučuje da, policajce treba još jednom podsetiti da su svi oblici zlostavljanja pritvorenih neprihvatljivi i da će biti predmet sankcionisanja.

SE naglašava da veliki broj pritvorenika u kosovskim zatvorima tvrdi da im nisu omogućene konsultacije s advokatom ili da su imali susret s advokatom tek nakon ispitivanja.

Delegacija SE je konstatovala poboljšanje uslova pritvora u kosovskim zatvorima. Konkretno, u Gračanici, Leposaviću, Južnoj Mitrovici i Obiliću izgrađene su nove ili su renovirane stare ćelije i otklonjena je većina nedostataka uočenih tokom ranijih poseta, navodi se u izveštaju.

Situacija se značajno poboljšala u većini kosovskih popravnih službi u pogledu načina na koji osoblje postupa prema zatvorenicima, ali je Komitet izrazio žaljenje zbog nedostatka napretka u suzbijanju korupcije i favorizovanju zatvorenika u pojedinim zatvorima.

Zatvori u Dubravi i Pritvorskom centru u Peći često se suočavaju s prekidima u snabdevanju lekovima, među kojima su i lekovi kao kao što je insulin, pa bolesnici moraju sami da ga kupuju.

Osim toga, izražava se zabrinutost zbog neadekvatne psihijatrijske nege zatvorenika koji boluju od teških mentalnih poremećaja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.