Savet Evrope nije dobio zahtev za prijem Kosova u članstvo

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Dec.2017, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope nije dobio zahtev za prijem Kosova u članstvo

Savet Evrope (SE) nije dobio formalni zahtev za prijem Kosova u članstvo u toj organizaciji, rekao je danas agenciji Beta portparol generalnog sekretara SE Danijel Holtgen.

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj je na sednici kosovske vlade najavio da će Priština tokom decembra, a najkasnije u januaru podneti zahtev za prijem u Savetu Evrope.

Portal Lajmi je preneo da je Hodžaj rekao da, ukoliko sada bude podnet zahtev, Kosovo može biti primljeno u Save >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Evrope u roku od dve godine.

Ministar je dodao da 'e u tom periodu Savetom Evrope predsedavati uglavnom zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Savet Evrope, posle Evropske unije, jedna je od najvažnijih organizacija u Evropi, a mi smo jedini u regionu koji nisu njegov deo. Postoje četiri zemlje koje su priznale Kosovo i koje predsedavaju", rekao je Hodžaj na sednici Vlade.

Po njegovim rečima, Kosovo treba da pokaže da ima stabilne institucije, da napreduje u vladavini prava i zaštiti ljudskih prava.

Kosovo bi na eventualnom putu ka članstvu u Savetu Evrope moralo da prođe niz procedura, uključujući monitoring i ispunjavanje strogih kriterijuma u oblasti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

O formalnom zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju odlučivali bi Komitet ministra, telo za monitoring, a potom i Parlamentarna skupština Saveta Evrope.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.